Dostupni linkovi

Pluton ima vode i aktivan je


Podaci koji stižu s letjelice New Horizons već pokazuju dramatično drugačiju sliku Plutona od one koju su znanstvenici uopće zamišljali.

Ledene planine na Plutonu i jasan pogled na najveći mjesec Haron prva su velika otkrića, koja su znanstvenike ostavila bez daha.

Nova fotografija koja prikazuje područje uz ekvator, pri dnu 'srca na Plutonu', pokazuje nam planinski lanac s vrhovima visokim do 3500 metara.

Te su se planine vjerojatno formirale prije najkasnije 100 milijuna godina, što je prilično mlado u 4,5 milijarde godina starom Sunčevu sustavu.

To ukazuje i na to da bi ovo područje, koje prikazuje oko 1 posto površine Plutona, moglo biti i dalje geološki aktivno.

"Ovo je jedna od najmlađih površina koje smo vidjeli u našem sustavu", navodi Jeff More iz NASA-e.

Za razliku od ledenih mjeseca velikih planeta, Pluton ne mogu grijati gravitacijske interakcijes većim tijelom, stoga na djelu mora biti neki drugi proces zbog kojeg se formiraju planinski lanci.

Znanstvenici kažu da bi zbog ovog morali i razmisliti i o tome što pokreće geološke procese na mnogim drugim ledenim svjetovima.

Visina ovih planina na Plutonu važan je trag i za mogući pronalazak vode na Plutonu. Zna se da je površina patuljastog svijeta prekrivena zaleđenim dušikom, metanom i ugljikovim monoksidom.

No John Spencer iz NASA-e rekao je za CNN kako planine ne nastaju od toga jer je premekano.

"Visoke planine znače da je stjenovito tlo sastavljeno i od zaleđene vode. Možemo biti sigurni da je tamo ima u izobilju", kaže Alan Stern iz NASA-e. Hal Weaver, još jedan od znanstvenika na misiji, kaže kako nitko nije mogao pretpostaviti da tamo ima ledenih planina te da ih ovo zapanjuje.

NASA je dobila i detaljnu fotografiju Harona,koja pokazuje da je ovo mlad satelit s raznolikim terenom.

Znanstvenike je ovdje iznenadio nedostatak kratera, a 1000 km duga linija litica i depresija pokazuje pucanje Haronove kore, što je vjerojatno rezultat unutarnjih geoloških procesa.

Na fotografiji su uočili i 1000 kilometara dug kanjon koji je vjerojatno dubok između 7 i 9 kilometara.

XS
SM
MD
LG