Dostupni linkovi

Plus i minus za crnogorski turizam po ulasku Hrvatske u EU


Jedna od plaža u Crnoj Gori
Jedna od plaža u Crnoj Gori
Ulazak Hrvatske u EU prvog jula ove godine, za ovu zemlju će predstavljati važan istorijski događaj koji će usloviti brojne promjene unutar Hrvatske, ali i u regionu. Jedna od oblasti koje će to prve osjetiti je turizam. Od ovog ljeta,"šengenski režim" počinje da važi i za ulazak u Hrvatsku, što znači da će dolazak turista iz zemalja istočne Evrope biti otežan.

Ulazak Hrvatske u EU, po procjeni turističkih poslenika, trebalo bi da proizvede pozitivne efekte po crnogorski turizam. Nada Radanović iz Apolo tours-a, agencije sa dugogodišnjim iskustvom na evropskom tržištu za RSE kaže da će "šengenski" režim preusmjeriti istočnoevropske turiste.

"Promjena će biti. Prvo, što se tiče tržišta Rusije i Ukrajine, sa kojima najviše radimo. Cijene su za njih u Crnoj Gori nešto porasle, računajući na to da oni moraju vaditi vizu za ulazak u Hrvatsku većina njih se ove godine odlučila za Crnu Goru", kazala je Radanović

U prilog ocjeni predstavnice turističke privrede govori i rani booking koji je za ovu sezonu počeo već u januaru, odnosno, uvećan broj rezervacija koji upućuje na zaključak da će agencijskih gostiju biti više nego prošle godine.

Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, Rade Ratković, međutim, ne očekuje značajnije efekte od dodatnog priliva istočnoevropskih turista.

"Ti dolasci gostiju iz Rusije i regiona ne mogu da izvuku crnogorski turizam iz situacije u kojoj se on danas nalazi nedovoljno iskorišćenih kapaciteta i nerentabilnog poslovanja. Naprosto turisti iz regiona su skloni da prave svoje objekte, vile i kuće i oni su više svoji gosti nego što su gosti crnogorskih turističkih objekata", navodi Ratković.

Jednodnevni izleti u Dubrovnik će biti problematični

U Hrvatskoj nema zabrinutosti zbog eventualnog smanjenja broja turista iz istočne Evrope jer očekuju da će ka zapadnim tržištima Hrvatska, ulaskom u EU, postati dostupnija i konkurentnija, a slično misli i predstavnica renomiranog tour operatora TUI, Vana Valamar.
Dubrovnik
Dubrovnik

"To omogućavaju prelijepe hrvatske plaže kao i kulturna baština juga i unutrašnjosti zemlje. Kada govorimo o klasičnom odmoru, plaže i more su klasičan mamac za zapadnoevropske turiste", ističe Valamar.

Crnogorskom primorju i hrvatskoj južnoj obali, 1. jul kada Hrvatska ulazi u EU će donijeti i nepovoljnosti jer turisti iz država kojima do sada nije bila potrebna viza za ulazak u Hrvatsku neće moći da odlaze na jednodnevne izlete u Dubrovnik koji su do sada, za turističke poslenike sa obije strane ove granice bili veoma unosni.

Nada Radanović iz Apolo tours-a misli da će dvije države ipak naći rješenje kojim bi se izbjegla ova ekonomska šteta.

"Već su agencije koje imaju buking za izletnički program za Dubrovnik izbacuju to iz programa jer računaju da od 1. jula biće ulazak u šengenski režim. U Hrvatsku se neće moći ući vize. Međutim, koliko smo saznali Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske rade na tome da se taj problem riješi nekim dokumentom koji može da se izda na licu mjesta i na neki način pokušavaju to da riješe", objašnjava Radanović.

Zvanične informacije, međutim, ne govore u prilog očekivanjima domaće turističke privrede.

Odgovor Branislava Karadžića, v.d. generalnog direktora Generalnog direktorata za konzularne poslove i dijasporu u crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova, ne ostavlja prostor za dilemu.

"Poslije ulaska Hrvatske u EU svi strani turisti koji ulaze u Crnu Goru bez vize, a koji imaju obavezu pribavljanja vize za ulazak u zemlje šengena neće moći da uđu u Hrvatsku ni do Duborvnika, što je na osnovu određenih uredbi bilo do sada moguće. Crna Gora nema ništa protiv toga da se bilateralni sporazum potpiše sa Republikom Hrvatskom. Međutim, to u situaciji pristupanja Republike Hrvatske EU ne zavisi od dobre volje i želje Crne Gore i Republike Hrvatske. U ovom momentu ne čini se vjerovatnim da će Brisel dozvoliti Republici Hrvatskoj da na spoljnoj granici EU, prema Crnoj Gori ne poštuje sada važeće uredbe EU, koje jasno obavezuju Hrvatsku da se pridržava šengenskog sporazuma za prelazak građana trećih zemalja, za koje je posjedovanje vize za ulazak u zemlje EU obavezno", rekao je Karadžić.
XS
SM
MD
LG