Dostupni linkovi

Avdić: Svjedočio bih u slučaju Jurišić na poziv Srbije


Sead Avdić, arhiv
Novoimenovani ambasador BiH u Indiji dr. Sead Avdić iz Tuzle jedan je od ključnih aktera obrane Tuzle 15. maja 1992. godine u događaju poznat kao Tuzlanska kolona.

U intervjuu za naš program kaže da očekuje da će nakon slučaja Ganić pozitivno biti riješen i slučaj Jurišić. Kaže da ga je Srbija pozvala na svjedočenje 22. septembra da bi se odazvao pozivu i svjedočio. Nada se da će Jurišić izaći na slobodu jer samo tako, prema Avdićevom mišljenju, i Srbija i BiH mogu graditi put prema europskim integracijama.

RSE: Gospodine Avdiću, odlazite u Indiju. Hoćete li od tamo pratiti događanja oko Tuzlanske kolone?

Avdić: Ja hoću da vjerujem da nakon Londona i nakon slučaja Ganić i presude Vestminsterskog suda u Lonodnu da za ove prostore nastupi jedno novo vrijeme. Ako toga nisu svjesni naši susjedi, a posebno Republika Srbija, biće to tragičan korak unazad. Ja mislim da sve ratne
Apelacioni sud u Srbiji imati pre sobom lagan zadatak, ako ima odgovornosti - prije svega za svoju zemlju, za pravo i pravdu, koja je nedodirljiva i koju se mora braniti u svakoj prilici - da jednostavno Ilija Jurišić u septembru dođe u Tuzlu.
kontraverze treba istinom braniti, što znači nakon slučaja Ganić očekujemo da je i slučaj Tuzlanska kolona u cijelosti riješen, da nema više nikakvog opravdanja i mogućnosti da Ilija Jurišić i dalje ostane u zatvoru u Beogradu zato što ključni dokument po kojem je osuđen jednostavno nije ni postojao. Nema ni falsifikata, a kamoli bilo kakvog dokumenta. To znači da će Apelacioni sud u Srbiji imati pre sobom lagan zadatak, ako ima odgovornosti - prije svega za svoju zemlju, za pravo i pravdu, koja je nedodirljiva i koju se mora braniti u svakoj prilici - da jednostavno Ilija Jurišić u septembru dođe u Tuzlu.

RSE: Vi ste u našem neslužbenom razgovoru rekli da ste čak spremni otići i u Srbiju i potvrditi da Tuzlanska kolona nikad nije bila napad nego, zapravo, obrana.

Avdić: Tu nema dileme. Ja sam bio spreman i kao ambasador i kao običan čovjek. Ja sam bio dva puta poslije Dejtona u Srbiji, što znači da uopće nisam gajio strah da bih mogao biti uhapšen od bilo koga. Međutim, Srbija je pokazala da se ne drži tih principa. Ilija Jurišić, ponavljam, nevin čovjek leži u zatvoru više od tri godine, građanin Tuzle koji ničim nije zaslužio to drstično i dramatično zatvaranje od strane pravosuđa Republike Srbije. Uprkos i pravila Rimskog puta, uprkos sporazuma koji imamo o krivičnim stvarima i ustupanju krivičnih predmeta itd. taj je presedan učinjen. Pravosuđe Srbije nema puno alternative nego da donese oslobađajuću presudu. Ja hoću da vjerujem u to. I hoću da vjerujem u pouku slučaja Ganić. Hoću da vjerujem da će se situacija drastično i dramatično promijeniti i da će politički odnosi i cjelokupna situacija na zapadnom Balkanu krenuti ka budućnosti, ka razvijanju dobrosusjedskih odnosa, rješavanju otvorenih pitanja – pitanja granica, hidroenergetskih potencijala i puno toga što stoji otvorenoga sa aspekta saradnje Republike Srbije i BiH.
Sami su napisali da je to bio međudržavni sukob, što znači sve je time riješeno. Jedna defanzivna izreka našeg načelnika policije koju je prenio Ilija Jurišić - na vatru odgovori vatrom, govori sve sama za sebe


RSE: Koliko slučaj Jurišić otežava dobrosusjedske odnose Srbije i BiH?

Avdić: Ja sam jednom napisao - mi ne možemo birati svoje susjede i nismo birali svoje susjede. Ne može biti Srbija sretna zemlja ako je BiH nesretna, i obratno, što znači da smo upućeni jedni na druge i da tu nema drugoga nego saradnja i komunikacija, i to kontinuirana komunikacija u budućnosti. Ja mislim da bi obje zemlje iz toga imale koristi. U tom kontekstu bilo kakve napetosti, nestabilnosti ili ovakvi jednostrani pokušaji pravosuđa Srbije s aspekta Ilije Jurišića, Ganića, su promašaji, ne samo promašaji pravosuđa nego i politički, koji ne čine dobro ni jednoj ni drugoj zemlji.

RSE: Kako gledate na odnos Srbije prema BiH posljednjih ovih godina koliko je Ilija Jurišić u tamošnjem zatvoru i kako vidite okončanje cijelog ovog slučaja?

Avdić: Ja mislim da se pružaju mogućnosti dva izlaza iz ove situacije. Ja mislim da će Srbija izvući pozitivan odnos iz ovoga, i da će jednostavno se suočiti sa svojom kontraverzom kroz koju mora proći i suočiti se s istinom o ratu u BiH. Sami su napisali da je to bio međudržavni sukob, što znači sve je time riješeno. Jedna defanzivna izreka našeg načelnika policije koju je prenio Ilija Jurišić - na vatru odgovori vatrom, govori sve sama za sebe, da i malom djetetu može biti jasno da je to bila odbrana, ništa drugo.
XS
SM
MD
LG