Dostupni linkovi

Paravojne formacije - Šešeljevi dobrovoljci


Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala
Ne samo vlast, nego i opozicione partije početkom devedesetih svoju privrženost srpstvu dokazivale su spremnošću da oružjem isto brane. Najdalje je otišao Vojislav Šešelj u čuvenom zacrtavanju granica Velike Srbije:

„Karlobag, - Ogulin - Karlovac - Virovitica mora da bude naše opredelenje. To je granica.... ’91.godine počinjemo masovnije da organizujemo dobrovoljce i da ih upućujemo na već formirane frontove.“Ko su sve bili Šešeljevi dobrovoljci, pokušavaju da utvrde i u Hagu, u procesu koji se od novembra 2007. vodi protiv lidera radikala. Ovde o tome govori Filip Švarm:

„Ti Šešeljevi četnici to su gotovo sve te neke ad hok grupe koje su se formirale na smom terenu.pošto je bio potpuno slom sistema. Znači imate tamo JNA, imate oficire koji ne komanduju nikome, imate brigade JNA koje se raspadaju, imate pobune rezervista. Znači to je jedan raspad potpuni. E onda da biste bili pravi Srbin, pravi komandant itd. morate da budete nacionalista, šovinista, imate Šešelja koji pokazuje kako takav treba da izgleda (govori Šešelj): ’Srpstvo je u samim korenima ugroženo. Ustaške horde nastoje da dovrše genocid nad srpskim narodom.’ Onda se na licu mesta, što od doborovoljaca iz Srbije, a što od lokalnog stanovništva, formiraju te grupe poput „Leve supoderice“ npr. Mnogo više to ima veze sa pljačkom, sa ubistvima civila i ratnim zločinima. To su onako bahati tipovi, krvoločni, koji su sebe proglasili za neke vojvode - i oni su okupili ekipu oko sebe, kao neka banda.“

Zbog streljanja 200 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, u novembru 1991., komandant Šešeljevih dobrovoljaca Milan Lančužanin zvani Kameni osuđen je na šest godina robije, a njegov zamenik Predrag Milojević, iz sastava „Leve supoderice“ na dvadeset. Članovi porodica žrtava nisu bili zadovoljni izrečenim presudama:

„Na koncu-konca, ja sa 88 godina sad sam tu morala slušati, pa onda mislim možda su i moga sina klali. Možda... ne znam šta da vam kažem. Deco, ovo je grozno, a nepravda je velika.“Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde o paravojnim formacijama u Srbiji:
Srbijanske paravojne formacije u posljednjim ratovima - uvod
Tigrovi
Knindže
Škorpioni
Šakali
Šešeljevi dobrovoljci
Dušan silni, Beli orlovi, Srpski sokolovi

Paravojne formacije - Epilog

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG