Dostupni linkovi

Paravojne formacije - Knindže


Dragan Vasiljković, 1991.
Dragan Vasiljković, 1991.
Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, počeo je sa Arkanom, da bi uskoro preuzeo ulogu medijski najpromovisanijeg paramilitarca u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini. Za razliku od svog prvog šefa koji je kao simbol koristio tigra, Vasiljković je odabrao medveda, kog je iz Knina doveo i smestio u beogradski zoološki vrt:

„Di je moj drug? Pa di je moj drug? Dođi tu, tu dođi, tututu, dođi...“

Ovaj maneken rata sa svojim „Knindžama“, ipak nije bio samo zgodna reklama za odbranu „srpskih interesa“ na hrvatskoj teritoriji. Velibor Bračić, pripadnik Hrvatske vojske, u junu 1991. godine bio je zatvorenik jedinice Kapetana Dragana:

„On je gore imao kao neki obučni centar na toj tvrđavi, imao je neke svoje vojnike. Od premlaćivanja svakog dana, do tortura psihičkih, fizičkih i svega toga.“


U javnosti, Kapetan Dragan slavljen je kao „čudo od ratnika“, sa svim elementima tada obilno korišćenog patriotskog šunda:

„Mi smo čuli ovih dana,
za Dragana Kapetana,
Mi smo čuli...“

Tada je zanemarivano ono što je bilo očigledno, a kasnije je obelodanjeno - da je iza Kapetana Dragana stajala srpska tajna policija. O tim danima svedočio je u procesu protiv Miloševića u Hagu:



„Svečano izjavljujem da ću govoriti istinu, celu istinu i ništa osim istine.“


Najpre je priznao da je iza organizacije paravojski stajala tajna policija:

„Ovo je možda jedinstveni primer da na jednoj traci imate apsolutno sve pripadnike jedne tajne službe jedne države.“


Kada je Milošević pitao, demantovao je samog sebe.

Milošević: Da li je s tim vašim postavljenjem ikakve veze imala Služba državne bezbednosti, ili bilo ko iz Srbije, da kažemo u najširem smislu?

Vasiljković: Apsolutno ne, ne. Ti nikako ne može biti činjenica.

Kasnije je zbog toga uspešno ismejavan od mnogih, poput situacije u jednom tv duelu sa aktivistkinjom Jelenom Milić:



Nakon Oluje većina pripadnika „Knindži“ prelazi kod Legije u „Crvene beretke“. Sud u Australiji, čije državljanstvo ima, i to pod imenom Danijel Sneden, odlučio je da Vasiljković (koji je rođen pre 56 godina u Beogradu, gde je odrastao kao siroče) bude izručen Hrvatskoj. Trenutno je u bekstvu.

Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde o paravojnim formacijama u Srbiji:
Srbijanske paravojne formacije u posljednjim ratovima - uvod
Tigrovi
Knindže
Škorpioni
Šakali
Šešeljevi dobrovoljci
Dušan silni, Beli orlovi, Srpski sokolovi

Paravojne formacije - Epilog


*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG