Dostupni linkovi

Proglašenje Mladića mrtvim nema veze sa potragom


Jedna od potraga za Ratkom Mladićem u Beogradu, Foto: Vesna Anđić
Jedna od potraga za Ratkom Mladićem u Beogradu, Foto: Vesna Anđić
Porodica i advokati haškog begunca Ratka Mladića najavili su kako će podneti zahtev sudu da se nekadašnjeg ratnog komandanta snaga bosanskih Srba proglasi mrtvim.

Advokat porodice Miloš Šaljić je za RSE rekao:

“Porodica je zbog stalnih proganjanja, pritisaka prinuđena na ovaj potez, a za to ima veoma jake razloge. On je još 1996. godine imao težak moždani udar i posle toga je imao i drugih problema zbog kojih je u više navrata lečen na VMA."


RSE: Ali on je sve do 2003. godine, kad je viđan, sasvim je dobro izgledao i bio u sasvim dobroj kondiciji.

Šaljić: Jeste, ali je i u tom periodu bio pod stalnom kontrolom lekara.

RSE: Da li porodica ima informaciju da nije živ?

Šaljić: Porodica nema informaciju da nije živ, ali veruje da on nije živ. Godinama je u takvom uverenju zbog stanja njegovog zdravlja i zbog činjenice da ga niko nije video punih sedam godina.

Prema Zakonu o vanparničnom postupku, potvrđuje beogradski advokat Slobodan Tomić koji nije umešan u slučaj Mladić, postoji zakonska osnova da porodica podnese zahtev sudu:

“Formalno, postoje uslovi da se pokrene takav postupak, a da li će se u tome uspeti, ne znam.”


Dušan Ignjatović, Foto: Vesna Anđić
Advokat Tomić kaže da, ako bi sud proglasio Mladića mrtvim, onda bi to imalo uticaja i na krivični postupak, pa u tome se možda krije pravi motiv porodice:

“Krivični postupak se obustavlja ako je lice umrlo ili ako se proglasi za umrlo."


Dušan Ignjatović, predsednik Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Vlade Srbije kaže da, čak i ako bi ga sud proglasio mrtvim, to nema nikakve veze sa potragom za Mladićem i haškom obavezom Srbije:

“Što se tiče obaveze prema Haškom tribunalu i potrazi za beguncima, to neće promeniti ama baš ništa. Ono što može da se desi je da porodica reši neke imovinske probleme, ali što se tiče dalje potrage, mislim da je to besmisleno dovoditi jedno sa drugim u vezu. U velikom interesu Srbije je da se razreši pitanje Ratka Mladića.“

Izrugivanje države

Šta očekuje porodica, ako bi sud proglasio Mladića mrtvim, pitali smo advokata Šaljića:

“Ona očekuje da prestanu njena stalna maltretiranja."


Miloš Šaljić
RSE:
To će prestati kada se Mladić preda Hagu.

Šaljić: Kako da se preda čovek koji ne postoji?

RSE:
To vi kažete, to vi znate?

Šaljić: A vi mi dokažite ili bilo ko ko tvrdi da je živ, jer nema nikakvih dokaza za zadnjih sedam godina da ga je bilo ko video.

RSE:
Da je mrtav, zašto bi se to krilo. Onaj ko ga je sahranio i kod koga je umro, zašto bi krio da je Mladić mrtav? Objasnite mi to.

Šaljić:
Da se ne bi neko na njegovom grobu iživljavao.

Čim je ova vest o namerama porodice Mladić objavljena, Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, je izjavio bez dvoumljenja - to je izrugivanje države, to porodica čini baš zato što zna da je Mladić živ. Slično komentarišu i drugi predstavnici vlasti pokazujući time da nemaju nikakve veze sa ovim najnovijim obrtom u slučaju Mladić.

Ne bi uticalo na postupke Međunarodnog suda


Čak i kad bi beogradski sud donio takvu odluku, a ja vjerujem da neće, to ni na koji način ne bi uticalo na dalji postupak Međunarodnog suda. Tužioci bi tražili vrlo ubjedljiv dokaz o njegovoj smrti.
U BiH su zahtjevi za proglašavanjem Mladića mrtvim shvaćeni kao pokušaj Srbije da zataška neizvršavanje svoje obaveze - izručivanje optuženika Haškom sudu.

Osim toga, kaže odvjetnica Vasvija Vidović, nije jednostavno provesti takav postupak

„Čak i kad bi beogradski sud donio takvu odluku, a ja vjerujem da neće, to ni na koji način ne bi uticalo na dalji postupak Međunarodnog suda. Tužioci bi tražili vrlo ubjedljiv dokaz o njegovoj smrti. Ja imam iskustvo u jednom predmetu u kome sam branila, u kome se desilo da je u toku postupka general kojeg sam branila umro, oni su tražili fizičke dokaze o njegovoj smrti - bili su prisutni, proveli istragu, pregledali, vidjeli leš. Oni u takvim situacijama vode detaljne istrage.“

****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Majke Srebrenice će na godišnjicu genocida tužiti Carlu del Ponte

Koliko Mladićevi dnevnici potvrđuju dogovore o podjeli Bosne
Doyle: Političke vođe trebaju prihvatiti odgovornost za svoje ljude

„Vive žene“ pružaju psihosocijalnu pomoć svjedocima
Međusobne optužbe Suda i Tužilaštva zbog bijega Savića
Proglašenje Mladića mrtvim nema veze sa potragom

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG