Dostupni linkovi

Snimci Mladićevih razgovora (ne)će koristiti Karadžiću


Radovan Karadžić u sudnici, juli 2010
Ratko Mladić, haški begunac koji je optužen za genocid i ratne zločine, snimio je veliki broj audio kaseta, deset video kaseta, dva kompakt diska i osam diskova sa video zapisima na kojima su njegovi razgovori sa saradnicima.

Zbog svega ovoga haški optuženik Radovan Karadžić je zatražio tronedeljnu pauzu kako bi preslušao snimke koje mu je tužilaštvo dostavilo početkom avgusta. Da li će zaplenjeni audio materijal biti eventualno korišten u slučaju protiv Radovana Karadžića?
Tu nema ništa ni tajno ni poverljivo - ono što je eventualno bilo, tvrdi Karadžićev advokat.


U javnosti se pominje da će audio materijal biti korišćen kao krucijalni dokaz protiv pojednih haških optuženika, ali branilac Radovana Karadžića Svetozar Vujačić tvrdi da neće biti od koristi njegovom branjeniku, koji je upravo zbog tih snimaka od tužilaštva zatražio tronedeljnu pauzu kako bi ih pažljivo preslušao.

“Ja mislim da to neće uopšte uticati ni u pozitivnom ni u negativnom smislu na odbranu Radovana Karadžića, zato što tu nema ništa ni tajno ni poverljivo - ono što je eventualno bilo. Pa šta vi mislite da bi to Mladić ostavio kući kada je otišao? On bi to poneo sa sobom i uništio”, kaže Vujačić.

S druge strane, stručnjak za pitanja bezbednosti i profesor na Fakultetu za civilnu bezbednost doktor Zoran Dragišić veruje
Stručnjak za pitanja bezbednosti Zoran Dragišić veruje da Mladićevi audio snimci mogu biti od koristi za neke od procesa, ne samo u Hagu.
da Mladićevi audio snimci mogu biti od koristi za neke od procesa, ne samo u Hagu, ali i da otkrivaju karakter odnosa ključnih ljudi u nekadašnjoj vojno-političkoj strukturi vlasti u Srbiji.

“Oni mogu biti, naravno, veoma korisni u zavisnosti od toga šta sadrže, ukoliko sadrže nekakve dokaze ko je šta naređivao. Već izgleda da se mnoge stvari koje su se dešavale i u Srbiji, ali i u drugim zemljama regiona mogu otkriti iz tih snimaka. Tu niko nikome nije verovao. Ti odnosi između Mladića, Kradžića, Miloševića i drugih političara u to vreme bili su očigledno vrlo neiskreni. Sećamo se iz tog vremena da je tu bilo mnogo sukoba, mnogo podmetanja među njima, tako da su ti snimci verovatno pravljeni da se jedni zaštite od drugih. Tako da ja verujem takvih snimaka postoji”
, navodi Dragišić.

Postojanje snimaka na indirektan način potvrđuje za RSE i direktor Kancelerije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović. Međutim, kaže da to nije predmet interesovanja ove kancelarije, već haškog tužilaštva i konstatuje još jedan detalj.

„I ako su autentični, ne znači da sve ono što je unutra da je istinito. Kako da kažem, on je sam pravio i ostavio sliku iza sebe, gde sigurno nije hteo da sebe prikazuje u negativnom svetlu. Da li je to realno -to je drugo pitanje. Zašto je on to radio, ako je radio, to je pitanje za njega. To će on, verovatno, imati prilike da objasni nekada nekome”, zaključuje Ignjatović.

*****
Ukoliko vas zanima možete pročitati i ostale tekstove iz programa Pred licem pravde
:
Ćosić je ostao uticajan i nakon 2000. godine
Na obalama Perućca potraga za posmrtnim ostacima Bošnjaka i Albanaca
Omarska samo u sjećanjima preživjelih
XS
SM
MD
LG