Dostupni linkovi

Na obalama Perućca potraga za posmrtnim ostacima Bošnjaka i Albanaca


Posmrtni ostaci pronađeni na obalama Perućca kod Višegrada, foto: Mira Andrić
Posmrtni ostaci pronađeni na obalama Perućca kod Višegrada, foto: Mira Andrić
Protekle sedmice su dva istražna tima na obe obale Drine, i srbijanske i bosanske, pretraživala priobalje pokušavajući da pronađu ostatke tela ubijenih Bošnjaka i Albanaca tokom ratova u 90-im. Naime, nivo jezera Perućac, zbog remonta obližnje hidroelektrane, spušten je za 18 metara tako da je to bila prilika da se pretraži teren.

Sa bosanske strane, od 19. jula do sredine protekle nedelje, devetočlani tim uspeo je da pronađe ostatke 60 tela, kako se pretpostavlja - Bošnjaka iz Višegrada ubijenih 1992. godine. Amor Mašović, prvi čovek bosanskog Instituta za nestale, nam se javio sa terena:

Posmrtni ostaci pronađeni na obalama Perućca, 13. avgust 2010
„Sa dizanjem i spuštanjem nivoa jezera ta tijela su ostala praktično nasukana na obalnom pojasu. Drugi dio tijela su ona koje su višegradske vlasti 1995., 1996. i 1997. godine, a izgleda i kasnije, iz grobnica, pojedinačnih i masovnih, ekshumirali i zatim zamatali u neku ćebad i bacali u rijeku Drinu. Već smo naišli na tri ili četiri takva posmrtna ostatka.“

Na pitanje koliko ih još traže, Mašović odgovara:

“Broj nestalih Višegrađana je 824. Ja imam razloga da vjerujem da se 80 procenata njih nalazi u rijeci Drini, preciznije u jezeru Perućac. Dakle, 824 višegradske porodice čekaju ovih dana sa strepnjom, sa zebnjom, sa nadom da ćemo mi u jezeru Perućac pronaći upravo njihove srodnike za kojima oni tragaju punih 18 godina.“

Potraga za telima na obalama Perućca, 13. avgust, foto: Mira Andrić
U sredu je na teren izašla ekipa iz Višegrada sa sudskim veštakom i istražnim sudijom, a tim koji pretražuje obalu, nastavlja da radi do daljeg.

Prelazimo sada na drugu obalu Drine, gde je u ponedeljak i utorak radio tim stručnjaka iz Srbije, uz prisustvo međunorodnih predstavnika, kao i stručnjaka sa Kosova. Ova ekipa imala je dva zadatka. Jedan od njih je da pokuša da pronađe ostatke višegradskih Bošnjaka.

„Želim da vas podsetim da smo 425 eshumacija uradili u Srbiji jer su tela doplovila rečnim putem Savom i Dunavom i pronađena bila neka u Novom Sadu, neka u Sremskoj Mitrovici, neka Beogradu, Pančevu itd. Znači, rekla je mogla da donese tela koja su koju desetinu kilometara visočije bačena“, kaže Veljko Odalović, predsednik Komisije Srbije za nestale osobe.

Gvozden Gagić, ekspert Komisije Vlade Srbije za nestale, je u sredu saopštio da su pronađene neke kosti:

„Pošto smo u sastavu timova imali forenzičare, nakon pregleda tih kostiju utvrđeno je da su one životinjskog porekla.“


Dokazi pronađeni na obalama Perućca, 13. avgust 2010
Na naše pitanje kako je moguće da su ostaci nađeni na jednoj strani jezera, a na drugoj ni traga od njih, prvi čovek Instituta BiH za nestale Amor Mašović nam je odgovorio:

„To može značiti samo jedno: da je 1992. ili kasnije taj deo obale asaniran. Ljudi koji su živeli na bosanskoj strani kod hidroelektrane Bajina Bašta tvrde da je stotinama tijela plutalo zaustavljeno branom na hidroelektrani Bajina Bašta. Postoje indicije da su ona sahranjena u krugu hidroelektrane, ali na ta pitanje će trebati Beograd odgovoriti.“


Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije, međutim, kaže da Beograd nema informacije o plutajućim telima Bošnjaka na Perućcu i ovako se obraća svom kolegi Mašoviću:

„Ja bih voleo da gospodin Mašović takav zahtev uputi nama i dobiće sasvim sigurno i otvoren poziv da dođe da proverimo sve što bude želeo, ali dobiće i sve informacje sa kojima raspolažemo.“


Bosanska ekipa koja nastavlja istraživanje terena sa leve obale Drine pre desetak dana se najavila Beogradu da će preći i na desnu obalu Perućca.

Potraga na drugoj obali


Ekipa u Srbiji imala je, međutim, još jedan zadatak - da pokuša da pronađe ostatke sedam Albanaca ubijenih 1999. godine na Kosovu i dovezenih u hladnjači u Perućac. 2001. je izvađeno 50-ak tela, ali se ispostavilo da nedostaje još sedam. Prvog dana je javljeno da je pronađen drugi deo hladnjače koji je ostao pod vodom.

Iz arhive RSE prenosimo svedočenje ronioca koji je bio na licu mesta te 2001. godine i koji je objašnjavao šta je tamo zatekao:

“U Perućcu su plutali leševi zato što je budala ispalio iz zolje u sam sanduk hladnjače, mislivši da će da ga potopi. Normalno, kamion je potonuo, a leševi počeli da plutaju. To su učinili najverovatnije oni iz specijalnih jedinica koji su dole i vršili asanaciju terena. Oni su dobili nalog od nekoga da to popakuju i negde sklone.”


Nesrete Kumnovam ahriv
Vesti iz Perućca tih dana je očekivala Nesrete Kumnova iz Đakovice, čijeg su 25-ogodišnjeg sina u martu 1999., zajedno sa još petoricom mladića, odveli iz kuće lokalni policajci. Tela njegovih drugova su pronađena 2001. godine u Perućcu, ali ne i telo njenog sina. Dok je trajala potraga, ona je čekala vesti:

Kumnova: Očekivala sam i očekivala da nešto nađu na ovom groblju Perućac.

RSE
: Da li ste čuli da nije nađeno ništa u jezeru?

Kumnova
: A: Jesam, čula sam, ali ne verujem da nema ništa. Verujem da će biti tu.

RSE: Nadate se u svakom slučaju da ćete uspeti da sahranite sina?

Kumnova
: Da.

Gvozden Gagić kaže, međutim, da je ispitivanje terena završeno u ovoj fazi, ali da to ne znači da se odustaje od dalje potrage.

„Postoje planovi da se upotrebom savremenijih tehničkih sredstava koje poseduju neke međunarodne organizacije i metodom nadletanja iznad jezera uoče ljudski ostaci. Pošto imamo inicijativu da se takva mehanizacija upotrebi na jezeru na Kosovu, koje je mnogo manje, moguće je da ćemo isprobati tamo funkcionisanje tog uređaja, pa ako se pokaže da je dobar, verovatno ćemo ga upotrebiti i na Perućcu“, navodi Gagić.

Prenk Đetaj, predsednik kosovske Komisije za nestala lica, koji je bio dva dana na Perućcu, potvrdio je da se priprema zajednička srpsko - kosovska pretraga omanjeg jezera Livoč kraj Gnjilana zbog sumnji da su tu ostaci srpskih žrtava. Na pitanje kada će to biti, on je odgovorio:

„Sigurno u avgustu, septembru. Radićemo punom parom da ne dođu jesenje kiše koje bi otegnule posao.“

*****

Ukoliko vas zanima možete pročitati i ostale tekstove iz programa Pred licem pravde
:
Ćosić je ostao uticajan i nakon 2000. godine
Omarska samo u sjećanjima preživjelih
Snimci Mladićevih razgovora (ne)će koristiti Karadžiću
XS
SM
MD
LG