Dostupni linkovi

ICMP pokrenuo internet pretraživač o nestalim osobama


Formular u pretraživaču
Formular u pretraživaču
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pokrenula je interaktivni pretraživač pod imenom „On line centar za upit o nestalim osobama.“ Pretraživač će omogućiti porodicama nestalih i drugima da preko interneta provjere ili prijave slučaj nestalih osoba.

Upit o nestalim osobama, o uzorcima posmrtnih ostataka, te o grobnicama – tri su pretraživača na jednom mjestu – internet stranici, koji će unaprijediti transparentnost i odgovornost u procesu traženja nestalih. Adnan Rizvić iz Odjela forenzičkih nauka Međunarodne komisije za nestale osobe kaže:

„U ovoj bazi trenutno se nalaze samo one nestale osobe za koje Komisija ima makar jedan krvni uzorak. Ukoliko porodica vidi da dotične nestale osobe nema u bazi podataka ICMP-a, dovoljno će biti pristupiti on line formularu i registraciji te nestale osobe. Timovi za prikupljanje referentnih uzoraka istog trenutka će kontaktirati srodnika.“
Rizvić: Ukoliko porodica vidi da dotične nestale osobe nema u bazi podataka ICMP-a, dovoljno će biti pristupiti on line formularu i registraciji te nestale osobe.

Zbog osjetljivosti podataka, široj javnost trenutno neće biti dostupan „Upit o uzorcima posmrtnih ostataka“, dok bi pristup „Upitu o grobnicama“ uskoro trebao biti aktiviran svim korisnicima. Međutim, i dalje je evidentan problem manjka krvih uzoraka, ističe Rizvić:

„Naše grube procjene su da, minimalno, za još hiljadu nestalih osoba nemamo krvnih uzoraka. Preko dvije trećine nestalih osoba u BiH je pronađeno i identifikovano. To je presedan koji nije nikada obavljen u ovom obimu nigdje u svijetu.“

Iz Međunarodne komisije za nestale osobe smatraju da je bilo slučajeva pogrešnih indentifikacija jer tada nije postojala savremena DNK tehnologija. Ali i to će uskoro biti riješeno.

„Činimo sve zajedno sa svim faktorima koji su uključeni u taj proces da se to pitanje što adekvatnije i što bezbolnije pokuša riješiti“
, kaže Rizvić.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autor programa Pred licem pravde: Dženana Halimović)
XS
SM
MD
LG