Dostupni linkovi

Svjedočenja o mučenjima i ubojstvima u logoru Jablanica


Sa suđenja Haradinaju, Balaju i Brahimaju, avgust 2011
Sa suđenja Haradinaju, Balaju i Brahimaju, avgust 2011
Suđenje bivšim zapovjednicima Oslobodilačke vojske Kosova, Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju nastavljeno je proteklog tjedna svjedočenjem nekoliko zaštićenih svjedoka optužbe vezano uz mučenja i ubijanja zatočenika u logoru u mjestu Jablanica.

Neka svjedočenja su bila potpuno zatvorena za javnost, dok su neka dijelom bila otvorena. Zaštićeni svjedok pod pseudonimom 78 iskaz je dao vezano uz otmicu dvojice muškaraca romske nacionalnosti koji su oteti u svibnju 1998. godine, odvedeni u spomenuti logor, te tamo pogubljeni.

Prema informacijama iz njegove izjave, zaštićeni svjedok 78 čuo je kako su zarobljena dvojica kosovskih Roma, Uke Redžepaj i njegov zet Nesret Alijaj, na području općine Klina. Tužiteljica Barbara Goy pročitala je sažetak njegovog iskaza:

„Svjedok 78 čuo je da su maja 1998. godine Uke Redžepaj i Nesret Alijaj zaustavljeni između sela Grabanica i Dolovo, gdje su ih zaustavila dva naoružana muškarca u maskirnim, vojnim uniformama, koji su govorili albanski jezik. Odveli su ih u automobilu.“

U optužnici protiv Haradinaja, Balaja i Brahimaja stoji kako su pripadnici OVK odveli Redžepaja i Alijaja u logor Jablanica pod optužbom za kolaboraciju sa Srbima. Nedugo zatim su ih, prema tvrdnjama tužiteljstva, pogubili po naređenju zapovjednika OVK u Jablanici Lahija Brahimaja:

„Svjedok je čuo da je kidnapovanje Uke Redžepaja i Nesreta Alijaja prijavljeno SUP-u i Crvenom krstu u Klini 2003. godine. Odeća Uke Redžepaja identifikovana je u Zvečanu gdje je Međunarodni komitet Crvenog krsta izložio predmete nestalih lica sa Kosova u svrhu identifikacije.“

Unakrsno ispitivanje svjedoka od strane Brahimajeve obrane nije se moglo pratiti zbog čestih odlazaka na sudsku sjednicu zatvorenu za javnost.

Svjedočenje o bratu

Kao sljedeći svjedok optužbe za zlostavljanje i ubojstva civila u logoru Jablanica izveden je još jedan zaštićeni svjedok pod pseudonimom 75. On je opisao kako su vojnici s oznakama OVK u svibnju 1998. godine na putu kod sela Žabalj zaustavili njega i njegovog brata, kojeg su potom uhitili.

Rečeno mu je kako brata vode u Jablanicu, a kada je upitao zašto to čine, svjedok 75 je pretučen. Brata je nakon mjesec dana posjetio u Jablanici, gdje ga je našao izobličenog od batina.

Zbog odlaska na sjednice zatvorene za javnost ostalo je nepoznato je li svjedokov brat preživio višemjesečno zatočeništvo ili je kao mnogi zatočenici spornog logora Jablanica, ubijen.

Podsjetimo na kraju da je Šefčet Kabaši, nevoljki svjedok u slučaju protiv Haradinaja i ostalih, kao bivši čuvar u logoru Jablanica priznao krivnju za nepoštivanje suda budući da je nedavno, treći puta za redom, odbio svjedočiti zbog straha za svoju porodicu na Kosovu.

Presuda za nepoštivanje suda se uskoro očekuje, a tužiteljstvo je zatražilo zatvorsku kaznu. Kabaši je jedan od dva svjedoka koji nisu dali iskaz na prvom suđenju, a zbog čega je suđenje i dijelom ponovljeno.

Budući da su prvo suđenje prema nalazu sudaca obilježila česta zastrašivanja svjedoka, Nacionalni savjet vlade Srbije za suradnju s Haškim sudom uputio je i pismo predsjedniku Suda u vezi zaštitnih mjera za svjedoke sa ciljem da se u suđenju postignu određeni rezultati.

Suđenje bivšim zapovjednicima OVK Haradinaju, Brahimaju i Balaju nastavlja se novim iskazom svjedoka optužbe.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG