Dostupni linkovi

FINA ograničila sudjelovanje transrodnih plivača u elitnim ženskim natjecanjima


Sinkronizirano plivanje u Kazanu, Tatarstan, 19. travnja 2022.
Sinkronizirano plivanje u Kazanu, Tatarstan, 19. travnja 2022.

Svjetska organizacija vodenih sportova (FINA) izglasala je 19. lipnja ograničenja za sudjelovanje transrodnih sportaša u elitnim ženskim natjecanjima i formirala radnu skupinu za uspostavljanje "otvorene" kategorije za njih u nekim natjecanjima.

Odluka, najstroža od svih olimpijskih sportskih tijela, donesena je tijekom FINA-inog izvanrednog Općeg kongresa nakon što su članovi razmotrili izvješće transrodne radne skupine koja se sastoji od vodećih medicinskih, pravnih i sportskih osoba.

Nova politika zahtijevat će od transrodnih natjecatelja da završe tranziciju do 12. godine kako bi se mogli natjecati u ženskim natjecanjima.

Politika je usvojena sa skoro 71 posto "za", nakon što je predočena članovima 152 nacionalna saveza s pravom glasa koji su se okupili na kongresu u Puškaš Areni.

"Moramo zaštititi prava naših sportaša da se natječu, ali također moramo zaštititi natjecateljsko poštenje na našim natjecanjima, posebno u ženskoj kategoriji na FINA-inim natjecanjima", rekao je predsjednik FINA-e Husain Al-Musallam.

"FINA će uvijek dočekati svakog sportaša. Stvaranje otvorene kategorije značit će da svi imaju priliku natjecati se na elitnoj razini. To dosad nije učinjeno, pa će FINA morati prednjačiti. Želim da se svi sportaši osjećaju uključenima u razvoj ideja tijekom ovog procesa", dodao je Al-Musallam.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG