Dostupni linkovi

Nova pravila za transrodne plivačice u SAD


Panameričke igre u Limi, avgust 2019.

Upravno tijelo za takmičenje u sportskom plivanju osvježilo je svoju politiku za kvalifikacije transrodnih sportista.

Tročlani medicinski panel odredio je da li "raniji fizički razvoj sportiste kao muškarca" daje transrodnim plivačima ili plivačicama nepravednu prednost.

Takođe će se uključiti i testiranje na testosteron na 36 mjeseci prije takmičenja.

Ovakva odluka je došla nakon što je transrodna sportistkinja sa Univerziteta u Pennsylvaniji obarala ženske rekorde u plivanju.

Nova politika je objavljena u utorak, 1. februara i stupila je na snagu odmah.

U izjavi US Swimming rečeno je da će "se nastaviti sa promovisanjem rodne ravnopravnosti i inkluzivnosti žena i njihovih prava da učestvuju u sportu, dok će se istovremeno podržavati i ravnopravnost u takmičenju u vrhunskim nivoima takmičenja".

Politika za vrhunske sportiste, navodi se, "uzima u obzir takmičarske razlike u muškim i ženskim kategorijama i nedostatke koje predstavljaju u elitnim takmičenjima u pojedinačnom sportu".

Nova politika "oslanja se na nauku i metode zasnovane na medicinskim dokazima kako bi pružila izjednačene uslove takmičenja za žene koje su rođene kao takve", kaže US Swimming.

Dodali su da politika ima svrhu da "ublaži prednosti koje se vezuju za muški pubertet i fizionomiju".

Nove politike dolaze u trenutku kontroverze oko transrodne plivačice sa Univerziteta u Pennsylvaniji, Liae Thomas, koja se tri sezone takmičila u muškoj ekipi prije nego što je počela sa hormonskom terapijom u proljeće 2019.

Ona je oborila ženske rekorde njenog univerzitetskog plivačkog tima, postižući brže vrijeme od bilo koje ženske plivačice.

U decembru se na šampionatu Nacionalnog udruženja sportista sa koledža (NCAA) kvalifikovala sa 38 sekundi bržim vremenom od drugoplasirane takmičarke.

U utorak, 1. februara, članice ekipe u kojoj je i Thomas izdale su saopštenje u kojem je podržavaju u njenoj rodnoj tranziciji.

"Poštujemo je kao ličnost, članicu ekipe i prijateljicu", rekle su. Thomas nije javno govorila o kontroverzama.

Jedan anonimni roditelj nedavno je za Washington Post izjavio: "Ove godine nemaju šanse. One mnogo treniraju ali znaju da ne mogu da pobijede Liau".

Roditelji su prošlog mjeseca poslali pismo NCAA-u, tražeći da se pravila za transrodne plivače i plivačice izmijene.

Izvor: BBC

XS
SM
MD
LG