Dostupni linkovi

Ruski i bjeloruski plivači izbačeni sa Svjetskog prvenstva


Rus Evgeny Rylov slavi brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Kazanju, 7. august 2015

Međunarodna plivačka federacija (FINA) izbacila je u srijedu, 23. marta, ruske i bjeloruske plivače sa Svjetskog prvenstva zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

FINA je do sada dozvoljavala ruskim i bjeloruskim sportistima da učestvuju kao neutralni, bez državnih simbola, ali je promijenila odluku.

"Poslije nezavisne procjene rizika, biro FINA-e se sastao i potvrdio da sportisti i zvaničnici iz Rusije i Bjelorusije neće učestvovati na Svjetskom prvenstvu", navodi se u saopštenju FINA-e.

Svjetsko prvenstvo u plivanju, ronjenju, vaterpolu i umjetničkom plivanju bit će održano u junu i julu u Mađarskoj.

Reprezentacije Njemačke i Švicarske su nedavno nagovijestile da bi mogle da bojkotuju takmičenje ako Rusiji bude dozvoljeno učešće.

Na prethodnom Svjetskom prvenstvu 2019. godine, Rusija je bila treća po broju osvojenih medalja, iza Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prenosi Beta.

Rusiji je oduzeta organizacija Svjetskog prvenstva u malim bazenima, koje se trebalo održati u decembru u Kazanju i FINA traži novog domaćina.

Bjelorusija ima bliske odnose s Rusijom, a njen lider Aleksandar Lukašenko dopustio je ruskim snagama da iskoriste njegovu zemlju kao polazište za invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG