Dostupni linkovi

Pleurobot može hodati i plivati poput pravog daždevnjaka


Daždevnjak, ilustrativna fotografija
Daždevnjak, ilustrativna fotografija

Najnoviji robot Švicarskog federalnog tehnološkog instituta u Lausanneu može oponašati kretnje salamandera (daždevnjaka), kako na tlu, tako i u vodi pišu agencija AFP i BBC.

Robot nazvan Pleurobot, a dizajniran je nakon proučavanja rendgenskih snimaka kretanja slamandera. Također, istakli su da je preciznost robota bazirana na 3D pokretima životinjskog skeleta.

Pleurobot posjeduje kosti načinjene 3D printerom, motorizovane zglobove i elektroniku koja služi kao centralni nervni sistem. Robot ima manje pršljenova u odnosu na životinju, ali su naučnici optimizirali njihove pozicije tako da je kretanje autentično i prirodno. Vođa projekta Auke Ijspeert je rekao da robot može pomoći u boljem razumijevanju kretanja pršljenova.

Najniži nivo električne stimulacije kičmenog stuba kod salamandera je povezan s hodanjem, a najviši s plivanjem. Stoga robot može pomoći naučnicima da bolje razumiju povezanost između kičmenog stuba, stimulacije i pokreta pršljenova. U budućnosti bi ovaj projekt mogao pomoći u razvoju neruprotetičkih uređaja za amputirce i paraplegičare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG