Dostupni linkovi

Plenković čestitao Žigmanovu na izbornom rezultatu u Srbiji


Premijer Hrvatske Andrej Plenković (arhiva)

Ulazak Tomislava Žigmanova u srbijanski parlament iznimno je važan za zastupljenost Hrvata u Srbiji, poručio je u ponedjeljak, 4. travnja, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Plenković je u ponedjeljak ujutro razgovarao sa Žigmanovom i čestitao mu na uspjehu, objavio je premijer na Twitteru.

Žigmanovu je čestitao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, također na Twitteru, ali i upozorio da su "unatoč osvojenom mandatu, ovi izbori još jedni na kojima Srbija nije ispunila odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005.".

Prema tom sporazumu, Srbija treba većim manjinama, pa tako i hrvatskoj, garantirati fiksna mjesta u predstavničkim tijelima od lokalne do državne razine, na način kako je to uređeno u hrvatskom zakonodavstvu.

Pripadnici srpske manjine imaju tri garantirana mjesta u Saboru, a još pet garantiranih mjesta imaju predstavici ostalih manjina.

Šef hrvatske diplomacije naglašava da će vlada "nastaviti inzistirati na načelu reciprociteta na svim razinama vlasti".

Prvi neslužbeni rezultati izbora u Srbiji objavljeni u nedjelju navečer ukazuju na to da će predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i prvi na listi koalicije "Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani" Tomislav Žigmanov biti zastupnik u novom sazivu Skupštine Srbije.

DSHV je na izborima nastupio u koaliciji s predstavnicima drugih manjina pod nazivom "Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani".

Imali su status koalicije nacionalnih manjine pa su za osvajanje zastupničkog mandata trebali prijeći takozvani prirodni prag, odnosno najmanje oko 10.000 glasova.

Njihova izborna lista imala je 26 kandidata za zastupnike u Skupštini Srbije, a imali su potporu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), uglednih pojedinaca i više hrvatskih udruga u Vojvodini.

DSHV i Žigmanova uoči izbora podržala je hrvatska Vlada preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova, nekoliko hrvatskih župana i zastupnika Hrvatskog sabora koji su boravili u posjetima potpore.

Žigmanov je u ponedjeljak na Twitteru na tome zahvalio i poručio da će hrvatska vlada u njemu i DHSV-u i dalje imati pouzdanog partnera.

XS
SM
MD
LG