Dostupni linkovi

Hrvatska poziva Hrvate u Srbiji da na izborima glasaju za Žigmanova


Tomislav Žigmanov, Beograd (2018.)
Tomislav Žigmanov, Beograd (2018.)

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske pozvalo je sve pripadnike hrvatske zajednice u Republici Srbiji da iziđu na izbore 3. travnja 2022. godine, i da na parlamentarnim izborima "glasaju za listu na kojoj je istaknut kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

"[Lista] je dobila potporu hrvatskih legitimnih političkih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji i predvođenih predsjednicom Jasnom Vojnić, ali i većine političkih i društvenih institucija koja okuplja Hrvate iz te države", navodi se u priopćenju MVEP-a.

"Političkim predstavljanjem kroz ostvarenje parlamentarnog statusa", navodi MVEP, osigurala bi se uključenost predstavnika i institucija hrvatske nacionalne manjine u političke procese koji ih se izravno dotiču".

Ministarstvo u priopćenju naglašava kako je "u ovim izazovnim vremenima više no ikad, potrebno jedinstvo kako bi Hrvati ostvarili što bolji izborni rezultat i tako ostvarili povoljniji politički status - poglavito zbog činjenice da su ovi izbori još jedni izbori na kojima Srbija ne ispunjava najznačajnije odredbe iz bilateralnog sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2005. godine".

"Vlada Republike Hrvatske nastavit će inzistirati na implementaciji odredbi iz spomenutog sporazuma i pritom podsjećamo kako su dobrosusjedski odnosi i vladavina prava temelj današnjeg procesa pristupanja država kandidata u Europsku uniju", dodaje se u priopćenju.

Hrvatska još od vremena potpisivanja spomenutog sporazuma traži da i Srbija - poput Hrvatske - uvede političku zastupljenost manjina u lokalnim, regionalnim i državnom predstavničkom tijelu, kao i garantirana mjesta u Skupštini Srbije, kao što osam zastupnika manjina (od toga tri zastupnika srpske manjine) imaju garantirana mjesta u Hrvatskom saboru.

MVEP najavljuje kako će hrvatska Vlada "nastaviti sa intenzivnom suradnjom s hrvatskim političkim predstavnicima, kao i sa snažnom političkom i materijalnom potporom hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji kako bi ona očuvala svoj nacionalni identitet i svoju bogatu kulturnu tradiciju i baštinu".

U Srbiji se 3. travnja održavaju izvanredni opći izbori za predsjednika Republike Srbije i zastupnike u Narodnoj skupštini te izbori za zastupnike u Skupštini grada Beograda.

XS
SM
MD
LG