Dostupni linkovi

Plenković u Sarajevu: Pomoći ćemo BiH na europskom putu


Plenković u Sarajevu: Došli smo kao prijatelji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Plenković u Sarajevu: Došli smo kao prijatelji

Bosna i Hercegovina je za Hrvatsku vanjskopolitički prioritet broj jedan, kazao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je dvodnevnu posjetu BiH počeo susretom sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Delegacije dvije Vlade razgovarale su o privrednoj saradnji te o pomoći koju Hrvatska može pružiti BiH na njenom euroatlanskom putu.

"Europska budućnost BiH od strateškog je interesa za Hrvatsku i nova će vlada učiniti sve što može kako bi BiH nastavila napredovati na europskom putu. Došli smo kao prijatelji i nadamo se da ćemo ostvariti značajnu gospodarsku suradnju, a svojim iskustvom stojimo na raspolaganju BiH kako bi ispunila upitnik iz Brisela koji je očekuje kako bi se razmotrio njen zahtjev za kandidatski status", poručio je Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Zvizdić je kazao da su delagacije dvije države razgovarale o unaređenju privredne saradnje i najavio zajedničku sjednicu Vijeća ministara i Vlade Hrvatske najvjerovatnije u decembru ove godine.

Podsjetio da je Hrvatska među pet najvećih investitora u Bosni i Hercegovini i kazao kako je i zbog te činjenice važno unapređivati zajedničke ekonomske projekte.

Predsjednik Vlade Hrvatske dodao je kako će dok je na toj funkciji raditi i na ostvarenju jednakopravnosti Hrvata u BIH sa druga dva naroda.

Na pitanje o promjenama Izbornog zakona u BiH, Plenković je naveo kako je to unutrašnja stvar Bosne i Hercegovine, te dodao da je interes Hrvatske da se što prije riješi problem oko izbora u Mostaru i Stocu, a koji se tiču izbornih procesa.

U tom smislu on smatra da je važno da se izbjegne bilo kakav vid preglasavanja.

"Tu smo da pomognemo da Hrvati u BiH postanu ravnopravan konstitutivan narod", rekao je premijer Hrvatske.

Susret Andreja Plenkovića sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem
Susret Andreja Plenkovića sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH podsjetio je da postoji ideja da se spoje lokalni i opći izbori s obzirom na to da se, kako je rekao, BiH stalno vrti u kampanjama, što donosi bespotrebne tenzije.

"Kada govorimo o izborima u Stocu, to mora ostati isključivo unutrašnje pitanje BiH", dodao je on.

Premijer Hrvatske poručio je i da ta država svim kapacitetima želi pomoći evroatlantski put BiH.

"Želimo pomoći euroatlantski put. Imamo snažnu poziciju i vrsne stručnjake i na taj način želimo pomoći BiH", dodao je, uz napomenu da je imao priliku razgovarati sa zvaničnicima EU o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Plenković je rekao da je Hrvatska prijatelj BiH i da će Vlada Hrvatske biti angažovana na svim pitanjima BiH na evropskom putu i putu ka NATO-u.

Predsjedavajući Zvizdić je zaključio kako će BiH biti važna pomoć Hrvatske nakon što dobije upitnik Evropske komisije početkom decembra.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je danas i sa državnim Predsjedništvom, te sa predstavnicima Parlamentarne Skupštine BiH.

Tokom dvodnevne posjete on će posjetiti i Kiseljak i Mostar te razgovarati i sa predstavnicima vjerskih zajednica i kulturnih institucija u BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG