Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bandić: Kakvu poruku hrvatski premijer donosi BiH


Plenković donosi jednu novu energiju, smatra Bandić

Ivan Bandić, generalni konzul Republike Hrvatske, dugogodišnji je diplomata u Bosni i Hercegovini čije političke prilike poznaje još od početka devedesetih godina. U intervjuu za RSE govori o prvom posjetu premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića BiH. Uvjeren je da njegov posjet nije protokolaran već s ciljem da odnosi u regiji postanu bolji, odnosno da konačno nadiđu političke.

RSE: Gospodine Bandiću, u prvoj zvaničnoj izjavi medijima nakon što je preuzeo dužnost premijera Republike Hrvatske (RH), Andrej Plenković je naglasio da će njegova politika biti dijelom posvećena i BiH, odnosno ovdašnjim Hrvatima. Što mislite u kojem smislu?

Bandić: Premijer Andrej Plenković je potencirao da će kao jedan od glavnih prioriteta vanjske politike Republike Hrvatske biti Bosna i Hercegovina. I to u tri koraka – europski put BiH, stabilna i funkcionalna BiH i ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Ta tri temelja, te tri točke su one na kojima će Vlada Republike Hrvatske u narednom periodu raditi i inzistirati.

To dovoljno govori koliko je Hrvatskoj važna BiH. I nije tu samo u pitanju ova zemlja već cijela regija jer ono što zagovara premijer Plenković je suradnja regije. Dijalog u regiji. Jer bez toga bi europska priča bila kompromitirana.

Ako se politički akteri u BiH stalno vrte u krug onda se krivac uvijek može tražiti na drugoj strani: Bandić
Ako se politički akteri u BiH stalno vrte u krug onda se krivac uvijek može tražiti na drugoj strani: Bandić

RSE: A vanjska politika Hrvatske? U čemu bi se mogla ogledati kada je BiH u pitanju?

Bandić: Apsolutno na nacionalnom i političkom koncenzusu. Bez toga.. Bit ću vrlo otvoren. Ako se vi u Banjaluci radujete jer je loše u Sarajevu ili obratno, kako će se onda trasirati taj europski put? Bez te unutarnje kohezije, bez unutarnjeg dijaloga, spremnosti i na kompromis bez stalnih podjela i inzistiranja na sukobima koji nisu nikome ništa dobro donijeli, BiH ne može biti uspješna zemlja.

RSE: Pri posjetu Briselu nedavno, predsjednica RH je izjavila da je zabrinuta za BiH. Zašto?

Bandić: Predsjednica ima puno širi uvid u sve ono što se događa. Mi smo ovdje svjedoci da je vrlo lako razviti sukob i destrukciju. Vrlo lako je je zaustaviti neke pozitivne procese. Ovdje možete na dnevnoj razini naći povoda za sukob, za dezintegraciju. Tu je svakako utjecaj i radikalnog islama, zatim tu je i terorizam... tu su mnogi elementi koji ne samo da destabiliziraju BiH nego cijeli ovaj prostor. U tom kontekstu vjerovatno poruka da bi EU trebala posvetiti više pažnje ovim prostorima i svemu što se ovdje događa.

RSE: Do kada će se čekati na konkretnu reakciju Međunarodne zajednice? Iako se oštro usprotivila, referendum u RS- u ipak je održan, a vidimo i što se događa u BiH nakon održanih lokalnih izbora?

U Ustavu RH jasno stoji da se ova zemlja skrbi za Hrvate izvan Hrvatske: Bandić
U Ustavu RH jasno stoji da se ova zemlja skrbi za Hrvate izvan Hrvatske: Bandić

Bandić: Ako se politički akteri ovdje mogu dogovoriti da se riješe sva prijeporna pitanja, zašto bi trebali arbitri? Zašto bi tu trebali biti predstavnici Međunarodne zajednice? Očito ovo i jednima i drugima odgovara. Po meni, nema dovoljno iskrenosti i nema dovoljno dobre volje, a ni želje da se neke stvari pokrenu. Ovdje je prošlo 20 godina od rata i nemate i dalje te neke pozitivne klime, energije, volje, želje, solidarnosti da se konačno krene naprijed.

Još uvijek se vrlo lako vraćamo u prošlost, u rat... Čini mi se da je političkim elitama još uvijek lakše živjeti u tom svijetu i time determinirati volju birača nego se okrenuti budućnosti. A budućnosti ovdje nema ako se, posebno za mlade, nešto drastično i dramatično ne promijeni.

RSE: Obično kada predsjednici ili premijeri susjednih država reagiraju zbog izuzetno teškog političkog, ali i nacionalnog stanja u BiH, iz BiH im se prigovara da se miješaju u unutarnje uređenje zemlje. Kako to komentirate, jer nije bila rijetkost da su i predsjednici RH upravo zbog toga bili oštro prozivani?

Bandić: U Ustavu RH jasno stoji da se ova zemlja skrbi za Hrvate izvan Hrvatske. To je, znači nešto, što Hrvatsku obvezuje bez želje da se upliće u unutarnje stvari. Zašto bi bila kakva sugestija bila i uplitanje?! Ako se politički akteri u BiH stalno vrte u krug onda se krivac uvijek može tražiti na drugoj strani.

Ali ako s druge strane, bilo s Istoka ili Zapada, dolaze dobronamjerne sugestije onda ne znam zašto bi to nekome smetalo. Zašto bi to nekoga iritiralo? Ali ako se traži alibi za nedjelovanje onda se on uvijek može naći. Pa makar i u najobičnijem novinskom natpisu.

RSE: I na kraju, još jednom da se vratimo na Plenkovića. Hoće li se nešto promijeniti nakon njegova posjeta?

Bandić: Jedan jedini posjet sam po sebi ne može nešto riješiti. Ali ono što karakterizira Andreja Plenkovića je njegova nevjerovatna smirenost, samozatajnost, ali i transparentnost. On donosi jednu novu energiju. Unošenjem tog jednog novog diskursa, dijaloga koji će biti demonstrirani pri dolasku u BiH mislim da pomjera granice u odnosima. Mislim da dolazi sondirati odnose i političku situaciju. Sama po sebi njegova posjeta mislim da će donijeti jedan pozitivan vjetar, odnosno novu pozitivnu klimu.

  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG