Dostupni linkovi

Uspostavljen direktan platni promet između Srbije i Crne Gore


Evro, valuta Evropske unije, zvanično sredstvo plaćanja u Crnoj Gori
Evro, valuta Evropske unije, zvanično sredstvo plaćanja u Crnoj Gori

Uspostavljen je direktan platni promet između Srbije i Crne Gore, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi, transakcije u evrima između građana i privrede Srbije i Crne Gore od ponedeljka 11. decembra mogu da se realizuju neposredno, brže i jeftinije nego do sada.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković rekla je da NBS obavlja funkciju operatora međubankarskog i međunarodnog deviznog kliring sistema i da je u njemu 12 poslovnih banaka sa teritorije Srbije i sedam sa teritorije Bosne i Hercegovine, te da se priključila Univerzal kapital banka iz Podgorice.

"Ona će od danas imati mogućnost da svojim klijentima ponudi izvršavanje transakcija u evrima brže i znatno jeftinije nego do sada", navela je Tabaković.

Centralna banka Srbije navela je da taj sistem podrazumeva mogućnost da banke svojim klijentima istog dana izvrše transakcije za naloge koji se pošalju do 14 časova, kao i njihovo obavljanje po znatno povoljnijim uslovima u odnosu na aktuelne alternativne načine plaćanja.

Bez posrednika i sa BIH

Tabaković je pozvala i druge banke sa teritorije Crne Gore da se uključe u međunarodni kliring sistem u devizama NBS.

"Na ovaj način građanima i privredi Crne Gore omogućen je ne samo direktan platni promet sa Srbijom već i sa Bosnom i Hercegovinom", rekla je Tabaković.

Dodaje se da NBS, kao operator međunarodnog kliring sistema, sve aktivnosti za druge centralne banke i banke sa teritorije drugih zemalja učesnica obavlja besplatno, odnosno ne naplaćuje naknade.

"Priključenje Centralne banke Crne Gore u Međunarodni kliring u devizama NBS doprineće ostvarenju dugogodišnjeg cilja regionalnih ekonomskih integracija i ostvarenju interesa privrede i građana naših zemalja", rekla je Tabaković.

Saopšteno je i da učesnice u međunarodnom kliring sistemu NBS sa teritorija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije kroz saradnju sa poslovnim klijentima posreduju u međunarodnoj trgovini.

XS
SM
MD
LG