Dostupni linkovi

Plastične flaše za vodu prljavije od WC šolje


Plastična boca
Plastična boca

Piše: BBC

Ukoliko iznova istu flašu dopunjujete vodom sa česme i hladite je u frižideru, prema novom istraživanju, ugrožavate svoje zdravlje. Sajt koji ocjenjuje opremu za fitnes "Tredmil rivjuz" analizirao je koliko se bakterija zadržava na flašama za vodu, a dobijeni rezultati pokazali su da je plastika daleko od najbolje ambalaže.

Mnogi od nas kupuju flaširanu vodu, a nakon toga koriste flašu narednih nekoliko dana. Iako se time štedi novac i čuva prirodna okolina, ta navika je, prema timu Tredmil rivjuza, loša po zdravlje.

Naime, tim je briseve sa 12 boca vode za višekratnu upotrebu, koje su koristili atletičari, poslao na laboratorijsku analizu, a nalazi su pokazali da su flaše sadržale ogroman broj bakterija, više od 300.000 formiranih jedinica po kvadratnom centimetru.

"Ako bismo uporedili nivo štetnosti kozumiranja vode iz korišćenih flaša, onda bismo jezikom laika rekli da je on sto puta gori nego da ste liznuli igračkicu svog psa", navodi tim.

Rezultati su varirali u zavisnosti od tipa flaše. Flaše sa kliznim čepom su sadržale najveći broj bakterija. Za njima su flaše koje se zatvaraju na pritisak i obične flaše na zavrtanje čepa.

Flaše na slamčicu pokazale su se kao "najčistije", ali istraživači kažu da i one imaju samo dve jedinice po kvadratnom centimetru manje od prosječne kućne ve-ce šolje. Tredmil preporučuje flaše ili boce od nerđajućeg čelika, koje treba prati što je češće moguće.

XS
SM
MD
LG