Dostupni linkovi

Hoking: Moramo pobjeći s ove planete


Stiven Hoking
Stiven Hoking

Piše: Guardian

Profesor Stiven Hoking upozorio je tokom jednog predavanja u Velikoj Britaniji da čovječanstvo neće preživjeti narednih 1.000 godina osim ako se ne nađe nova planeta za stanovanje. Slavni fizičar predavao je na Oksfordu u ponedjeljak, a jedna od tema bila je opstanak ljudske rase na Zemlji, njena budućnost kao i slika našeg poznatog univerzuma.

On je u proteklih pet decenija donio neke kapitalne tvrdnje o ljudskoj rasi i svemiru, a 2016. godinu je opisao kao "sjajno vrijeme za istraživanje o teoretskoj fizici".

"Slika našeg univerzuma se promijenila mnogo u proteklih 50 godina, i sretan sam što sam i ja malo doprinio tome. Mi ljudi smo fundamentalne čestice prirode, i moramo početi razumijevati zakone koji upravljaju nama, a svemir nam je svakako trijumf", rekao je Hoking.

On je istakao ambiciozne eksperimente koji nam mogu pomoći da shvatimom sliku svemira.

"Možemo mapirati pozicije miliona galaksija, pogotovo uz pomoć superkompjutera Cosmos. Možemo bolje razumjeti naše mjesto u svemiru. Možda, jednog dana gravitacijske valove možemo vratiti u samo srce Velikog praska", rekao je, dodavši: "Ali, moramo ići dalje u svemir zbog budućnosti ljudske rase".

"Nisam siguran da ćemo preživjeti novih 1.000 godina a da ne pobjegnemo sa ove osjetljive planete", istakao je Hoking.

Njegova predviđanja doživljavaju zenit u proteklih nekoliko mjeseci, ali i godina. U januaru je rekao da razvoj tehnologije proizvodi i nove poteškoće za svijet, ali i dodao da samoodržujuće kolonije sa ljudima na Marsu neće biti aktivne još 100 godina.

Hoking je rekao da ljudska rasa mora biti oprezna u tom periodu. Britancima je poručio da baš kao i djeca, moraju naučiti da dijele, a svoje predavanje je završio riječima: "Gledajte u zvijezde, a ne u svoje nožne prste. Nađite smisao u onome što vidite, pitajte se o drugim univerzumima koji postoje. Budite znatiželjni. Iako vam se čini teško - možete uspjeti. Važno je da ne odustanete", zaključio je legendarni naučnik.

XS
SM
MD
LG