Dostupni linkovi

Građani i privreda duguju milijardu evra za struju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Sve teža ekomomska situacija, kriza i nezaposlenost doprineli su tome da građani Srbije sve teže plaćaju račune. Građani i privreda za potrošenu struju i ga duguju oko 1,1 milijardu evra. Analitičari procenjuju da nema političke spremnosti da se kroz izradu socijalne karte pomognu najugroženiji.

Među najveće dužnike spadaju javna preduzeća kojima gazduje država.

Oko 200 hiljada građana, odnosno grad srednje veličine duguje za struju više od 50 hiljada dinara. Direktor direkcije za distribuciju električne energije Životije Jovanović kaže da su često nemoćni u naplati potraživanja.

"Imamo kupce koji sa fantomakama i oružjem brane priključak i neplaćaju račune. Mi nemamo specijalce da se obračunamo sa njima”,
kaže direktor direkcije za distribuciju električne energije.

Dugovi privrede i domaćinstava za utrošenu električnu energiju za proteklu godinu porasli su za oko 85 miliona evra. Koliko to zapravo govori o dubini socijalne krize i nemaštine komentariše državni sekretar u Ministarstvu energetike Nikola Rajaković.
Državni sekretar u Ministarstvu energetike: U osnovi niska cena nije zaštita siromašnih, ona je zaštita bogatih.

„Dobrim delom oslikava ekonomsko stanje. To je dobar skener da se vidi koliko je građanstvo i privreda sposobna da plati svoje dugove. Dugovanja su zaista povisoka i ona su ravnomerno raposređena i na građane i na privredu. Ali je vrlo interesantno da jedan deo vrlo imućnog staleža koji neplaća. U osnovi niska cena nije zaštita siromašnih, ona je zaštita bogatih”, konstatuje Rajaković.

Najsiromašniji najredovnije platiše

Problemi naplate računa leže i u činjenici da je sve više siromašnih građana u Srbiji. Oko 700 hiljada živi na ivici egzistencije. 145 hiljada dužnika prošle godine je isključeno sa elektro mreže. Naša anketa međutim pokazuje da su najsiromašniji ipak najredovnije platiše.



Osim građana najveća dugovanja i to se pomalo prećutkuje imaju javna preduzeća kojima gazduje država. Njihova dugovanja mere se milionima evra. Pančevačka „Petrohemija” za potrošenu električnu energiju prošle godine nije platila ni jedan dinar.
Ilustrativna fotografija

„Država šalje lošu poruku neplaćanjem. Ja mislim da se to valjda neće više ponavljati i valjda ćemo iz te zone sa lošim porukama najbrže moguće pobeći”, uverava javnost Rajaković.

Zašto država izbegava da sačini socijalnu kartu čime bi identifikovala i pomogla najugroženije građane čija dugovanja neprastano rastu.

„Političari stalno pričaju da brinu o siromašnima. Međutim neće da urade ono što je neophodno. Znači neće se u Vladi Srbije izraditi socijalne karte, jer se tako gube politički argumenti, da kažu kako struja, gas neće poskupeti. To su zapravo manipulacije, a upravo bi se socijalnim kartama pomoglo samo onima koji su ugroženi, dok bi oni koji mogu, plaćali realne račune kao što je svuda u svetu”, objašnjava ekonomski analitičar Jelica Putniković.

Ukupna potraživanja za isporučenu električnu energiju na kraju prošle godine dostigla su oko 640 miliona evra.
XS
SM
MD
LG