Dostupni linkovi

Feministički trio u Teheranu


Žene ne nose hidžabe koji su obavezni u javnosti prema iranskom sistemu kojim dominiraju vjerska pravila
Žene ne nose hidžabe koji su obavezni u javnosti prema iranskom sistemu kojim dominiraju vjerska pravila

Piše: Golnaz Esfandiari (prevela: Asja Hafner)

Video u kojem na 8. mart, Međunarodni dan žena, tri žene pjevaju slavnu feminističku pjesmu u teheranskoj podzemnoj željeznici postao je viralan na društvenim mrežama i ponovo ukazao na tekuće izazove iranskog društva koji se tiču obaveznog nošenja marame i drugih diskriminatornih zakona.

Žene ne nose hidžab, koji je obavezan u javnosti prema iranskim zakonima u kojima dominiraju vjerski propisi.

Pjesma, "Ja sam žena", nastala je prije jednog desetljeća, napisale su je aktivistice za prava žena koje su vodile kampanju protiv diskriminatornih zakona i zbog toga se našle pod pritiskom zakona.

Pjesma poziva žene da se udruže, bore se protiv nepravde i stvore "drugi svijet jednakosti". Video je masovno podijeljen na popularnim aplikacijama Telegram i Instagram te drugim platformama za društvene mreže gdje su mnogi podržali i pohvalili njihovu hrabrost.

Drže se za ruke dok pjevaju i pokazuju fotografiju s prošlih protesta grupe aktivistica za ženska prava.

Kada su završile s pjesmom, jedna od njih tri je pozvala i druge žene u podzemnoj željeznici da aplaudiraju i same sebi odaju počast zbog "toga što žive i bore se protiv diskriminacije, nasilja, poniženja i uvreda".

"Platile ste cijenu ali ste i heroine u svojim životima", kaže mlada žena u videu dok neki od putnika u metrou plješću.

"Sretan Dan [žena] svima vama", dodala je.

Video je pušten i na mreže usred izvještaja da su 8. marta preko 50 ljudi, neki od njih su bili i muškarci, snage bezbjednosti zatvorile u glavnom gradu Irana zbog pokušaja da se okupe ispred Ministarstva rada kako bi obilježili Međunarodni dan žena i istaknuli potrebu za većim poštivanjem prava.

Jedna desetina žena je rizikovalo da budu uhapšene jer su predvodile proteste protiv obaveze nošenja hidžaba po iranskom zakonu prema kojem žene u javnosti moraju pokriti glavu maramom i tijelo širokom odjećom.

Demonstranti su stajali na manjim gradskim trafostanicama otkrivene glave usred gužve na ulicama Teherana i drugih gradova i mahali maramama okačenim na štapove.

Nekima od njih su se nasilno suprotstavile snage bezbjednosti a određen broj je i uhapšen.

Rasplamsana je javna debata o pravilima vezanim za hidžab koja su postala obavezna nakon revolucije 1979. godine što je potaknulo inače veoma rijetke izjave na ovu temu visokih zvaničnika, uključujući i predsjednika a najskorija je izjava i vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khamenija.

Oni za koje se smatra da su narušili pravila suočavaju se sa maltretiranjem, novčanim kaznama čak i zatvorom. Žene su pomjerile pravila strogih propisa u zemlji vezanih za oblačenje tako što su pokazale kosu ili nosile kratke kapute i uske pantalone. Ali debata oko hidžaba su se razbuktavale na mahove od kada je zakon pooštren nakon revolucije 1979.

Sredinom marta, javni tužitelj Abbas Jafari Dolatabadi najavio je da je jedna od demonstrantkinja osuđena na dvije godine zatvora jer je pokušala "da osnaži korupciju putem skidanja hidžaba u javnosti".

Khamanei, koji ima posljenju riječ u vezi vjerskih i političkih pitanja u Iranu javno se oglasio proglasivši da su žene "zaveli strani neprijatelji" koji su, po njemu, finansijeri ovih protesta.

Nastavio je s priznanjem da "sada neke elite nastavljaju s propitivanjem obaveznog nošenja hidžaba", sugerišući da neki "novinari, intelektualci i vjerski službenici" predvode "na putu neprijatelja".

Prvi od nedavnih protesta zbog hidžaba desio se usred uličnih protesta u decembru i januaru zbog ekonomskih poteškoća i žalbi na iransko vođstvo, što je izazvalo stroga kažnjavanja u kojima je najmanje 22 ljudi poginulo a na hiljade su uhapšeni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG