Dostupni linkovi

Pjesma i suze za Oliverom Dragojevićem


Oliver Dragojević

Hrvatska se oprašta od pjevača Olivera Dragojevića, osobe koja je posljednjih nekoliko decenija bila simbol dalmatinske pjesme. U nedjelju navečer mu se pjevalo po trgovima dalmatinskih gradova, što je oproštaj kakav se ne pamti. Poznati pjevač bit će sahranjen u srijedu u rodnoj Vela Luci, a Jadrolinija će imati posebne katamarane iz Splita za one koji žele prisustvovati njegovom ispraćaju. Utorak je u Hrvatskoj dan sućuti.

Muzička je karijera Olivera Dragojevića potrajala punih 50 godina. Sa glazbom od malih nogu, sa početnim neuspjesima koje je prevladao krvavim radom, a nakon toga - u ne baš slaboj konkurenciji - decenijama kralj dalmatinske pisme. Da je bio kralj, potvrdio je na vijest o njegovom odlasku narod, koji je izišao na trgove po cijeloj Dalmaciji i pjevao njegove pjesme, a ne pamti se kada je to posljednji puta netko doživio. Što smo izgubili, u razgovoru za jednu privatnu televiziju podsjetio je njegov mlađi kolega i prijatelj Zlatan Stipišić Gibboni.

"Imali smo u jednom čoviku ono što je svijet ima sa Ray Charlesom, da čovjek sjedne za klavir i sa njegovim glasom da se dogodi čarolija. Izgubili smo ono što je svijet imao u Stewie Wonderu, jednog hrabrog nevjerojatnog pjevača koji nikada nije stajao u leru i išao utabanim stazama, nego nikada nije prestao sebe tražiti. Možda je on Frenk Sinatra. Mislim da je on puno toga čemu smo se divili u svijetu. Puno najboljih je on - sam", kazao je Gibboni.

Bar će 50 njegovih pjesama biti zapamćeno decenijama, nebrojeni su njegovi prijatelji, poznanici ili ljudi koje je slučajno susretao koji ga pamte samo po dobrom.

A kako će biti zapamćen među onima koji vole njegovu pjesmu, lijepo je opisao splitski književnik Ante Tomić.

"To nije bio glas za pjevanje o glupostima, o pijanstvu i razvratu. Nije to bilo za derneke, za dočeke sportaša, ili za fišpiknike i ribarske večeri, za žderanje i lokanje, za ciku gomile, dim od žara pod gradelama, za ringišpile, streljane sa zračnim puškama i trbušaste muškarce koji potežu konopac i na svekoliku radost općinstva padaju na guzice. Plemeniti je glas toga povučenog, šutljivog, vrlo privatnog Velolučanina bio za tihe ponoćne ure i pjesme o samoći i čežnji, o teškim, užasnim životima bez ljubavi, o boli koju smo nekome nanijeli ili koju je netko drugi nama nanio, o krivnji i oprostu," kaže Tomić u jednom od svojih boljih tekstova.

Povodom smrti Olivera Dragojevića Vlada je za utorak po prvi puta proglasila dan sućuti, i to za jednogumjetnika. Korčulani se upisuju u knjigu žalosti pred njegovom kućom.

Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića bit će u utorak navečer sa splitske Rive. Tijelo će biti prevezeno od crkve svetog Frane u središtu Splita do Lučke kapetanije, a potom će- ispraćeno zvonima crkve svetoga Duje - izvanrednom katamaranskom linijom biti prevezeno do Korčule. Katamaran će do Vela Luke pratiti brodovi Lučke kapetanije Split, policije i Hrvatske ratne mornarice. Uz tijelo bit će obitelj i članovi benda Dupini, s kojima je Oliver Dragojević desetljećima surađivao.

Pogreb će se obaviti u srijeduna groblju sv. Roka u rodnoj Vela Luci na Korčuli, a za sve one koji će htjeti prisustvovati oproštaju s njime "Jadrolinija" će osigurati dodatne izvanredne katamaranske linije iz Splita.Istoga će dana u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu biti za njega održana komemoracija.

Oliver Dragojević rođen je 7. prosinca 1947. godine. Glazbom se bavio gotovo cijelog života. Preminuo je u Splitu 29. srpnja 2018. godine nakon jednogodišnje borbe s rakom pluća.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG