Dostupni linkovi

Pfizer/BioNTech: Vakcina bezbedna za decu od pet do 11 godina


Kompanije Pfizer/BioNTech saopštile su da će uskoro zatražiti odobrenje za što bržu upotrebu vakcine kod mlađe dece

Kompanije Pfizer/BioNTech saopštile su 20. septembra da je njihova vakcina protiv korona virusa izazvala snažan imunološki odgovor kod dece od pet do 11 godina, i da planiraju da zatraže odobrenje regulatora za što bržu upotrebu vakcine kod dece tog uzrasta u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i drugdim zemljama.

Kompanije su saopštile da su dve doze njihove vakcine izazvale imunološki odgovor kod dece od pet do 11 godina u drugoj i trećoj fazi kliničkog ispitivanja, koji je isti kao kod dece od 16 do 25 godina.

"Od jula su pedijatrijski slučajevi zaraze porasli u SAD što naglašava potrebu za vakcinacijom", rekao je izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Bourla u saopštenju za javnost.

"Ovi rezultati ispitivanja pružaju snažnu osnovu za traženje odobrenja naše vakcine za decu od pet do 11 godina i planiramo hitno da ih dostavimo regulatorima", rekao je on.

Vakcina Pfizer/BioNTech već je dobila dozvolu američkog regulatornog tela za decu stariju od 12 godina.

Američki zdravstveni zvaničnici veruju da bi regulatori mogli da donesu odluku o tome da li je vakcina sigurna i efikasna za mlađu decu u roku od tri nedelje pošto kompanije podnesu zahtev za odobrenje.

Brzo izdavavanje dozvole moglo bi pomoći u ublažavanju potencijalnog porasta broja slučajeva ove jeseni, jer su škole već otvorene širom SAD.

Hospitalizacije i smrtni slučajevi od poslednica zaraze korona virusom porasli su u SAD poslednjih meseci zbog zarazne Delta varijante virusa, posebno u područjima sa niskim stopama vakcinacije.

Raste i broj zaražene dece, posebno jer su sva mlađa od 12 godina nevakcinisana, ali nema naznaka da je Delta soj kod dece opasniji.

Pfizer/BioNTech vakcina odobrena je za decu od 12 godina u mnogim zemljama.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG