Dostupni linkovi

Američki zvaničnici: Potpuno vakcinisanima ne treba treća doza


Vakcina američko-njemačkog proizvođača Pfizer/BioNTech
Vakcina američko-njemačkog proizvođača Pfizer/BioNTech

Američki zdravstveni zvaničnici rekli su nakon sastanka sa proizvođačem vakcina Pfizer da Amerikancima koji su potpuno vakcinisani protiv korona virusa nije potrebna treća doza.

Pfizer je objavio prošle sedmice da planira zatražiti od američkih regulatora odobrenje za dodatnu dozu vakcine, na osnovu dokaza o povećanom riziku od infekcije šest mjeseci nakon imunizacije i širenja delta soja virusa.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Zvaničnici Odjeljenja za zdravlje i usluge (HHS) imali su sastanak sa predstavnicima Pfizera o najnovijim, preliminarnim podacima o vakcinama i nastavit će u budućnosti diskusiju o tome kada i da li je potreba nova doza za pojačavanje imuniteta, rekao je portparol ove službe.

Pfizer je naveo da planira objaviti jasnije podatke u nekom od stručnih žurnala.

Portparolka kompanije Sharon Castillo rekla je da Pfizer i američka administracija dijele osjećaj urgentnosti da se ostane ispred virusa koji izaziva COVID-19 i da postoji dogovor da naučni podaci diktiraju sljedeće korake u striktnom regulatornom procesu.

Širenje delta soja, koji je prvi put detektovan u Indiji, pojačao je bojazan u vezi sa time da li vakcine pružaju dovoljno zaštite i od ove varijante virusa.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG