Dostupni linkovi

Spajanje PSA Pežoa i Fijata Krajslera, zabrinutost u Britaniji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kompanije Fijat Krajsler (Fiat Chrysler) i PSA, u čijem posedu su Pežo (Peugeot) i Sitroen (Citroen), postigle su dogovor o spajanju, čime je stvoren četvrti po veličini automobilski gigant u svetu.

Cilj je smanjenje troškova kako bi se obezbedile investicije za električna vozila.

Dve strane treba da finalizuju detalje u narednih nekoliko nedelja, ali se očekuje da će dogovor u kome će obe strane imati po 50 odsto udela, omogućiti značajno smanjenje troškova proizvodnje.

"Akcionari dve grupe bi držali po 50 odsto kapitala novog entiteta i jednako delili plodove ovog približavanja", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Fijat Krajsler, italijansko-američki konglomerat koji proizvodi automobile marke "Džip" (Jeep), "Alfa Romeo" i "Maserati", već godinama bezuspešno traga za velikim partnerom, jer su propali pregovori sa Dženeral (General) Motorom i Renoom (Renault).

U Fijat Krajsleru smatraju da je to neophodno kako bi se smanjili troškovi i suvišni kapaciteti za proizvodnju u cilju obezbeđivanja investicija za električna vozila.

Nova kompanija će moći da deli troškove razvoja te tehnologije sa "snažnim otiskom istraživanja i razvoja", navodi se u saopštenju.

"Obe kompanije dele uverenje da postoji čvrsta logika za smeo i odlučan potez koji će formirati lidera u industriji sa veličinom, kapacitetom i resursima da uspešno iskoristi prilike i efikasno se suočavasa izazovima u novoj eri mobilnosti", navodi se u saopštenju.

Grupa PSA uključuje brendove Pežo, kao najveći, Sitroen, Opel, DS i Voksal (Vauxhall).

Zajednička tržišna vrednost Fijata Krajslera i PSA je oko 40 milijardi dolara sa godišnjom proizvodnjom od 8,7 miliona automobila i očekivanim godišnjim prihodom od oko 170 milijardi evra

Sedište nove kompanije biće u Holandiji.

Upravni odbor biće sastavljen od 11 članova, šest će imenovati Fijat-Krajsler, pet PSA Pežo, a Karlos Tavares, sadašnji direktor francuskog proizvođača će biti generalni direktor. Predsednik Fijat Krajslera milijarder Džon Elkan (John Elkann) će preuzeti ulogu predsednika.

Elektroautomobil 'S-quad'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Eksor (Exor), investiciona grupa u vlasništvu italijanske porodice Aneli, imaće najveći udeo u novoj kompaniji. Među ostalim većim deoničarima su Pežo, kineski Dongfeng Motor i francuska država.

PSA Pežo je saopštio da će pre nego što se realizuje spajanje izaći iz 46 odsto kapitala firme za opremu "Faurecia".

Ovo spajanje dolazi u trenutku kada pada tražnja za automobilima, a proizvođači se suočavaju sa sve rigoroznijim propisima protiv zagađenja vazduha zbog čega nastoje da razviju tehnološki modernije modele kako bi ispunuli te kriterijume.

Zabrinutost u britanskom ogranku PSA

Ova vest je izazvala veliku zabrinutost u Britaniji gde se sklapa "Voksal", domaći brend francuske kompanije PSA. Tri hiljade radnika angažovanih u Britaniji na proizvodnji ove marke automobila se pribojava da bi mogli da ostanu bez posla zbog restrukturiranja, iako su obe kompanije saopštile da ne planiraju zatvaranje fabrika.

"Razgovori o spajanju u kombinaciji sa neizvesnošću oko Bregzita, duboko su uznemiravajući za zaposlene u 'Voksalu', koji su među najefikasnijima u Evropi", izjavio je sindikalni vođa Des Kvin (Quinn).

Sindikati su pozvali rukovodstvo PSA na razgovore.

"Ostaje činjenica, sa ili bez spajanja, ako PSA želi da koristi važan britanski brend kao što je 'Voksal' za prodaju automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu, onda mora da ih proizvodi ovde", dodao je Kvin.

I profesor Dejvid Bejli (David Bailey), predavač na Poslovnoj školi u Birmingemu, kazao je za BBC da je zabrinut za sudbinu ove fabrike, jer veće uštede "neće biti ostvarive bez zatvaranja fabrika i znatnog smanjenja radne snage".

Mada je postrojenje u Britaniji veoma efikasno, Bejli smatra da će italijanska i francuska vlada biti zainteresovane da zaštite proizvodne pogone na svojoj teritoriji.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer je pozdravio planirano spajanje, ističući da će to omogućiti neophodna sredstva za investiranje u čistije tehnologije, ali je dodao da će država koja ima udeo od 12 odsto u grupi PSA ostati posebno budna oko zadržavanja industrijske infrastrukture u Francuskoj.

Profesor Bejli se pribojava da bi moglo doći do zatvaranja fabrike, poput Elsmir Port (Ellesmere Port) kod Liverpula, što su francuski vlasnici u više navrata najavljivali ukoliko postane neprofitabilna u slučaju haotičnog Bregzita.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG