Dostupni linkovi

Direktor 'Petnice' podržao koleginice koje su progovorile o seksualnom nasilju


Direktor Istraživačke stanice Petnica rekao da ta institucija "želi da osnaži sve žrtve nasilja da progovore".
Direktor Istraživačke stanice Petnica rekao da ta institucija "želi da osnaži sve žrtve nasilja da progovore".

Direktor Istraživačke stanice Petnica na zapadu Srbije Nikola Božić saopštio je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ta nezavisna institucija podržava svoje koleginice i "želi da osnaži sve žrtve nasilja da progovore".

Nedeljnik "Vreme" najavio je da će u novom broju, koji izlazi 24. juna, objaviti ispovesti pet žrtava koje su u periodu od 2003. do 2014. godine doživele seksualno nasilje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica.

"Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva. Zato, u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas", naveo je direktor Petnice Nikola Božić.

Božić nije odgovorio na pitanje RSE da li je slučaj prijavljen policiji.

Na isto pitanje za RSE nisu odgovorili ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Istraživačka stanica Petnica je nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture i obrazovanja, a njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika.

Petnica organizuje različite programe, a osnovna ciljna grupa su učenici srednjih škola kojima se nudi mogućnost pohađanja seminara i kurseva tokom cele godine.

U Srbiji se u prethodnom periodu pojavilo više slučajeva i optužbi za seksualno zlostavljanje.

Poslednji slučaj za koji je formiran predmet u tužilaštvu u Jagodini odnosi se na navode članice opozicione Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije koja je deo vladajuće koalicije, podvodio maloletnice u hotelima u Jagodini.

XS
SM
MD
LG