Dostupni linkovi

Petković: Srbija će razmotriti povratak svojih snaga na Kosovo


Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković
Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković

Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga Srbije na prostor Kosova, kako to predviđa Rezolucija 1244, izjavio je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković, pozivajući se na član 4. i član 6. aneks 2.

On je to najavio na konferenciji za novinare hitno zakazanoj u Vladi Srbije u četvrtak uveče zbog, kako je kazao, "protivpravne i nasilne odluke (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija sa ciljem da okupira sever Kosova".

Na koje se članove Petković poziva?

Član 4. Rezolucije 1244:

"Potvrđuje da će posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom 2".

Aneks 2, član 6:

"Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja će biti dozvoljeno da se vrati i obavlja sledeće funkcije:

Vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom;

Obeležavanje/čišćenje minskih polja; održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine; održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima."

Više o tome ima li Srbija pravo da šalje svoje bezbednosne snage na Kosovo čitajte 9. decembra na RSE.

Optužio je kosovskog premijera i da želi da "protera Srbe" kao i da pokušava da sprovede lokalne izbore u četiri opštine na severu.

"Od 300 do 350 policajaca, što patrolnih sa pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima su oko 20:30 upali na sever, iz pravca Južne Mitrovice ka Bošnjačkoj Mahali, a onda su blokirali ceo grad, da bi se stacionirali u mešovitim naseljima", tvrdi Petković.

On je naveo da po tački 9. Briselskog sporazuma kosovska policija nema pravo da bude na severu.

"Samo policija direktorata Sever sme da bude tamo. I to svi znaju i svi se prave ludi i dopuštaju Kurtiju da ide u ovakve opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum," kazao je Petković.

Podsetio je i na više puta ponovljen stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zvanični Beograd neće dozvoliti nikakve "Oluje" i "Pogrome" - progon srpskog stanovništva.

Ocenio je da međunarodna zajednica "izgleda nije dovoljno dobro shvatila te izjave Vučića", pozivajući je da, kako je kazao, "urazumi Kurtija".

"Jer nismo mi ti koji smo ušli u bilo kakve provokacije, koji su prekršili Briselski sporazum, koji ne žele normalizaciju odnosa, već sve to radi Aljbin Kurti kog očigledno neko pušta", ocenio je Petković.

On je poručo zapadnim zemljama da "dobro vode računa, pogotovo mentori kosovske nezavisnosti, da posle ne budu iznenađeni odlukama Beograda."

Kazao je i da će Vučić u petak imati niz sastanaka s predstavncima međunarodne zajednice.

Iz Vlade Kosova demantovali su pisanje srpskih medija da je na sever Kosova poslala specijalne policijske jedinice.

"Reč je samo o policiji, ne o nekoj drugoj jedinici", izjavio je za RSE portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je napisao na Fejsbuku da policija ima mandat i zadatak da osigura bezbednost, garantuje red i vladavinu zakona.

"Poslednjih dana, nakon uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane na severu zemlje, neophodno je pojačati prisustvo policije u cilju obezbeđenja svih građana", istakao je Svečija.

XS
SM
MD
LG