Dostupni linkovi

Vlada Kosova demantovala da je poslala specijalne jedinice na sever


Policijska stanica u Severnoj Mitrovici
Policijska stanica u Severnoj Mitrovici

Iz Vlade Kosova demantovali su pisanje srpskih medija da je na sever Kosova poslala specijalne policijske jedinice.

"Reč je samo o policiji, ne o nekoj drugoj jedinici", izjavio je za RSE portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu.

Kosovska policija raspoređena je na nekoliko lokacija u opštini Severna Mitrovica, jer je nakon incidenata poslednjih dana povećana nesigurnost, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečija u četvrtak uveče.

"Prema informacijama koje mi je dalo rukovodstvo kosovske policije, radi se o različitim lokacijama na području opštine Severna Mitrovica. Dakle, u nekim kvartovima", rekao je Svečija za Radio-televiziju Kosova.

Dodao je da odluka kosovske policije da poveća svoje prisustvo na severu ima za cilj da osigura bezbednost građana.

Na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, od 6. decembra zabeležen je niz incidenata sa vatrenim oružjem i ručnim bombama.

Svečija je rekao da je trenutno situacija relativno mirna i ponovo je izneo optužbe na račun Srbije.

"Dozvolite mi da jasno izrazim zašto bezbednosna situacija u ovoj oblasti može biti ugrožena ili pogoršana. To je zbog kriminalnih, a ponekad i terorističkih akata određenih grupa koje su pod upravom i podrškom Beograda. Sve te tenzije, sva ova kršenja zakona se dešavaju zbog kriminalnih odluka Vlade u Beogradu", rekao je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

On je prethodno napisao na Fejsbuku da policija ima mandat i zadatak da osigura bezbednost, garantuje red i vladavinu zakona.

"Poslednjih dana, nakon uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane na severu zemlje, neophodno je pojačati prisustvo policije u cilju obezbeđenja svih građana", istakao je Svečija.

Prema sada zvaničnom saopštenju kosovske policije, u četvrtak, 8. decembra, pojačano je prisustvo snaga reda na severu zemlje.

"Molimo sve građane da ostanu mirni i sarađuju sa Policijom Kosova koja se zalaže za red i bezbednost svih građana bez razlike", naveo je Svečija.

Na snimcima koje su objavili kosovski mediji vidi se da je policija raspoređena u Bošnjačkoj mahali, inače multietničkom naselju u Severnoj Mitrovici.

Ubrzo nakon saopštenja kosovske policije medijima se obratio šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković. Poručio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti nastavio u četvrtak veče sa "protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa Kosova".

Za svoje tvrdnje nije pružio nikakve dokaze.

"Beograd će razmotriti, u skladu sa Rezolucijom 1244, povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na sever Kosova, kako to predviđa Rezolucija 1244, Član 4. i Član 6. Aneksa 2",poručio je Petković.

Na koje se članove Petković poziva?

Član 4. Rezolucije 1244:

"Potvrđuje da će posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom 2".

Aneks 2, član 6:

"Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja će biti dozvoljeno da se vrati i obavlja sledeće funkcije:

Vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom;

Obeležavanje/čišćenje minskih polja; održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine; održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima."

Više o tome ima li Srbija pravo da šalje svoje bezbednosne snage na Kosovo čitajte 9. decembra na RSE.

U Leposaviću na severu Kosova se 8. decembra desio pokušaj pljačke predstavništa Narodne banke Srbije, trezora sa sedištem u ovoj opštini i tom prilikom je povređen radnik firme "Henderson", koja prevozi novac za potrebe banaka.

Prethodno su 7. decembra bačene dve eksplozivne naprave u Severnoj Mitrovici a 6. decembra je došlo do incidenata u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, kada su demolirane kancelarije Centralne izborne komisije Kosova. Korišćeno je vatreno oružje i ručne bombe.

Policija Kosova navodi da kontinuirano prati i analizira dešavanja u zemlji, vrši stručne procene na osnovu kojih preduzima "neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova".

Pripadnici srpske zajednice su napustili Policiju na severu Kosova u znak nezadovoljstva zbog odluke Vlade Kosova o prepregistraciji vozila sa srpskih tablica na kosovske.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjlalj Svečlja je 7. decembra izrazio sumnju da su pojedini bivši srpski policajci učestvovali u incidenatima koji su se dešavali prethodnih dana.

'Odluka o izborima biće koordinisana sa saveznicima'

Komentarissuchi izjavu savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Šolea (Chollet) da bi zbog tenzija trebalo odložiti izbore na severu Kosova, Svečlja je kazao da će ovaj američki apel biti ozbiljno razmotren dodajući da će nadležne institucije izvršiti bezbednosne procene, kako bi predsednica države Vjosa Osmani mogla da donese odluku.

"Definitivno nastavljamo da koordinišemo aktivnosti sa svim našim saveznicima, sa partnerskim zemljama i, naravno, ovi apeli koji dolaze iz SAD, i mogu doći i iz drugih zemalja, biće uzeti u obzir sa maksimalnom ozbiljnošću," istakao je Svečija.

On je dodao da je, međutim, predsednica Kosova ta koja će, na osnovu procena svih nadležnih institucija "doneti ispravnu odluku".

Svečija je istakao kosovska policija ima adekvatne kapacitete da osigura bezbednost i izbore.

Šole je rekao da bi zbog tenzija poslednjih dana trebalo odložiti izbore za predsednike četiri opštine na severu Kosova.

On sledeće sedmice posetiti Kosovo i ostale zemlje Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG