Dostupni linkovi

Ministarstvo potvrdilo da je Petkoviću zabranjena poseta Kosovu


Petar Petkovi. Beograd, 23. januara 2024.
Petar Petkovi. Beograd, 23. januara 2024.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova potvrdilo je u petak Radiju Slobodna Evropa da je šefu Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petru Petkoviću odbijena poseta Kosovu, ne navodeći razlog.

Petković je ranije u petak saopštio da su mu kosovske vlasti odbile zahtev da za vikend poseti Kosovo povodom Uskrsa.

Kako je saopštila Kancelarija, Petković je tokom ove posete trebalo da prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, jutarnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom i poseti manastir Draganac.

"Iako je poseta bila isključivo verskog karaktera i obuhvatala isključivo posete manastirima, svetinjama Srpske pravoslavne crkve, u duhu najvećeg praznika u Srba, bez ikakvih političkih intencija, vlasti u Prištini su bez ikakvog obrazloženja njegovu posetu zabranile", navodi se u saopštenju.

Kancelarija je navela da Vlada kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija već više od godinu dana brani Petkoviću da poseti Srbe na Kosovu.

"Ove zabrane su bez ikakvog osnova, kao i da predstavljaju direktno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, posebno kada je reč o glavnom pregovaraču srpske strane u dijalogu", ističe se u saopštenju Kancelarije.

Kosovo je i ranije odbijalo Petkovićeve zahteve za posete, rekavši da to čini zbog njegovih "provokativnih izjava".

U međuvremenu, Srbija je u januaru odbila zahtev za posetu kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje (Xhelal Svecla). On je planirao da poseti opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac, koje su naseljene Albancima.

Pitanje zvaničnih poseta Kosova i Srbije je regulisano sporazumom koji je postignut u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa, u kome posreduje Evropska unija. Ove posete moraju biti najavljene putem oficira za vezu Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG