Dostupni linkovi

Peti Međunarodni sajam knjiga "Biblioteke XX vek"


Međunarodni sajam knjiga "Biblioteke XX vek", 25. oktobar 2012.
Uz zvuk fanfara sa razglasa Centra za kulturnu dekontaminaciju u četvrtak je u paviljonju "Veljković" otvoren peti Međunarodni sajam knjiga izdavačke kuće "XX vek".

Na književnoj fešti koju su otvorili direktorka Narodne biblioteke u Boru Vesna Tešović i osnivač "Biblioteke XX vek" Ivan Čolović, predstavljeno je šest novih knjiga, među kojima su "Portret jednog jezika" profesora Ranka Bugarskog, "Adam i Eva u raju" hrvatskog kolumniste Zdravka Zime te "Srpski sanovnik" antropologa Marka Živkovića.

Pored toga što su izdanja ove izdavačke kuće mogli da kupe po sniženim cenama, posetioci su imali priliku i da se upoznaju sa nekim od pisaca novih knjiga, dok su se oni koji nisu uspeli da dođu u Beograd obratili prisutnima kratkim video snimcima. Iz Zagreba je u CZKD stigao Zdravko Zima koji je u svojoj knjizi sakupio kolumne objavljene u riječkom "Novom listu". Govoreći o naslovu knjige, Zima je pojasnio da je do njega došao na osnovu vica koji je svojevremeno kružio Zagrebom.

"Naime, u Parizu su se našli šefovi velikih europskih zemalja i u Luvru stoje pred slikom Albrehta Didrera 'Adam i Eva u raju'. Angela Merkel gledajući sliku kaže: 'Vidite ove Adamove mišiće kako su atletski razvijeni, sigurno su Njemci. Sarkozi je rekao: 'Pogledajte taj ljubavni zanos, neizbježno je da su Francuzi.' I finalmente, došla je sada već bivša hrvatska premijerka i rekla: 'Ma kakva disusija, pogledajte oni su goli i bosi. Sigurno su Hrvati. Naravno da bi taj vic mogao vrijediti i za neke druge zemlje na Balkanu", objasnio je Zima.

Iako se Vjekoslav Perica, koautor knjige "Nebeska Jugoslavija", posetiocima sajma obratio posredstvom video kamere, Beograd je posetio drugi autor ove knjige, slovenački kulturolog Mitja Velikonja. Njihov rad bavi se odnosom političkih mitologija i pop kulture, a Velikonja u razgovoru za RSE ističe da je u knjizi istraživao kako nove generacije gledaju na SFRJ.

"U tom smislu nije to nekakva sentimentalna priča, nego priča o tome šta se izgubilo i šta bi moglo biti. Ono što je zanimljivo je da to što ja nazivam 'novi jugoslavizam' ima mnogo emancipatornih potencijala, u smislu kritike sadašnjosti, kritike neoliberalizma, šovinizma, patrijarhalnosti, skesizma i svih ovih izama koje smo mislili da smo prešli, ali nažalost nismo", kaže Velikonja.

Na slobodnoj teritoriji

Kao i prethodnih godina, posetioci sajma su nova i stara izdanja mogli da kupe, ali i da, ukoliko budu srećne ruke, dobiju knjigu po sopstvenom izboru u izvlačenju lutrije koja je održana pred zatvaranje programa.


I ove godine Međunarodni sajam "Biblioteke 20. vek" održan je paralelno sa velikim beogradskim Sajmom knjiga. Slično grupi izdavača koji su, u nameri da se izdvoje iz mora ponude, nedavno učestvovali u prvoj "pop-up knjižari" u Beogradu, "XX vek" se, kako objašnjava osnivač ove kuće Ivan Čolović, odlučio na ovaj korak kako bi svoja izdanja čitaocima učinio vidljivijim, što, prema Čolovićevim rečima, nije moguće na velikom sajmu.

"Onda sam došao do ove ideje da izlažem samostalno da se te knjige samostalno reklamiraju i nude publici, i da se napravi jedan mali prostor nezavisan od onog velikog prostora gde se guraju veliki izdavači koji konkurišu da budu u nekoj važnoj ulozi u našoj kulturi. Ja nemam takve ambicije, tako da onda mogu na ovaj način da ne budem na margini nego da budem van tog prostora, na sopstvenom prostoru. U smislu, dakle, da budemo sami tvorci nekog prostora slobode", objašnjava osnivač "Biblioteke XX vek".

Ova izdavačka kuća već više od četiri decenije objavljuje naučna i esejistička dela domaćih i stranih pisaca o širokom krugu antropoloških, lingvističkih i istorijskih tema. Među više od 200 naslova, našle su se knjige čuvenog lingviste Ranka Bugarskog (čak deset), Marije Todorove, Dušana Kecmanovića, Svetlane Slapšak, Aleksandra S. Nila... Pred kraj devedesetih godina, na pragu 21. veka, Čolović je, priznaje, razmišljao da li da promeni ime izdavačke kuće, no na koncu je odustao:

"Nisam smatrao da je to neophodno. Neka ostanu koreni, geneza. Mislim da se posle, evo već 12 godina potvrdilo da to ne smeta. Naprotiv! Jedini 20. vek koji još postoji je ova serija."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG