Dostupni linkovi

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije: Kurti svojim potezima ruši mir u regionu


Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u saopštenju je 22. septembra ocenio kako se premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti zalaže za destabilizaciju prilika na Kosovu.

Kosovski Srbi treći dan zaredom blokiraju puteve oko graničnih prelaza na severu - Jarinje i Brnjak - zbog odluke Vlade Kosova od 20. septembra da svi vlasnici automobila sa srpskim registarskim tablicama moraju da imaju probne tablice dok upravljaju vozilom na teritoriji Kosova.

Petković je u saopštenju dodao da premijer Kosova svojim potezima „želi da sruši stečeni mir i stabilnost u regionu“.

„Kako to Aljbin Kurti planira da pregovara, dok na goloruki narod na severu pokrajine ide dugim cevima, oklopnim vozilima, snajperima i suzavcem?“, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, zvanični Beograd kompromis može da se postiže u razgovoru, „ali ne i sa nasilničkom i agresorskom politikom Prištine.“

Iz Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije navode da protesti srpskog naroda na prelazima Jarinje i Brnjak „nisu nikakva jednostrana akcija, već reakcija na protivpravne akcije Prištine koja 3077 dana otvoreno krši Briselski sporazum i sada hoće da zaustavi život na severu pokrajine.“

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je 22. septembra ocenio da Priština i Beograd trebaju u potpunosti da uklone probne tablice kako bi se rešila novonastala situacija.

"Verujem da je naša ponuda veoma praktična, a to je da i Srbija i Kosovo uklone privremene tablice, kako bi se građanima omogućilo da cirkulišu", rekao je premijer na sednici Vlade Kosova.

Kurti je od gradonačelnika četiri opštine na severu, sa većinski srpskim stanovništvom, zatražio da uklone kamione kojima se blokiraju putevi oko graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Na prelazima gde se sprovodi odluka Vlade Kosova su raspoređeni i pripadnici Specijalne policije Kosova.

Dodatno nezadovoljstvo Srba sa severa izaziva i to što se ovom odlukom Vlade Kosova predviđa i oduzimanje registarskih tablica sa gradovima na Kosovu, a koje izdaje Srbija.

Ove tablice su se do sada koristile u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Od 15. septembra ne mogu da se koriste ni statusno neutralne KS (Kosovo) tablice, već isključivo RKS (Republika Kosovo).

XS
SM
MD
LG