Dostupni linkovi

Novih pet miliona evra iz EU za izgradnju autoputa u BiH


Novi granični prelaz između BiH i Hrvatske na rijeci Sava
Novi granični prelaz između BiH i Hrvatske na rijeci Sava

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine (BiH), Vjekoslav Bevanda potpisao je u ponedjeljak 15. novembra ugovor o dodjeli granta Evropske unije (EU) vrijednosti pet miliona evra za podršku izgradnji dijela auto-puta na Koridoru Vc, sa šefom odjeljenja Evropske investicione banke (EIB) Mateom Rivelinijem i savjetnikom Uprave banke Martinom Vaterom.

Bespovratna sredstva koja dodjeljuje EU biće implementirana putem EIB-a i alocirana na Federaciju BiH (jedan od dva entiteta u BiH).

"Ovaj ugovor o tehničkoj pomoći za potrebe nadzora radova izgradnje poddionice Zvirevići – Počitelj potpisao je i direktor Javnog poduzeća `Autoceste Federacije BiH` Elmedin Voloder jer će ova kompanija biti zadužena za realizaciju projekta", saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Bevanda je izrazio očekivanje da će ova tehnička pomoć ubrzati izgradnju oko 11,1 kilometara duge dionice na Koridoru Vc između Počitelja i Bijače.

"Završetak ovog projekta za kojeg su ranije obezbijeđena i kreditna sredstva, značajno će skratiti udaljenost duž koridora sjever-jug, između Počitelja i južne granice s Hrvatskom", istakao je Bevanda.

Bevanda je naglasio da je ovo nastavak dobre saradnje s EIB-om i zahvalio EU koja iz svojih fondova podržava infrastrukturne projekte u BiH.

Koridor Vc dio je evropske mreže autoputeva s oznakom E-73, koji kreće od Budimpešte, preko Osijeka i Sarajeva, do Ploča na jugu Hrvatske.

Ovaj koridor povezuje sjever Evrope s Jadranom i predstavlja okosnicu prometne infrastrukture u Bosni i Hercegovini i istočnom dijelu Hrvatske.

XS
SM
MD
LG