Dostupni linkovi

Šest migranata uhapšeno zbog požara u kampu na Lezbosu, Njemačka prima još 1.500 osoba


Migranti na grčkom ostrvu Lezbos koji su ostali bez ikakvog krova nad glavom posle požara u izbjegličkom kampu Morija

Grčka policija uhapsila je šest migranata zbog požara na Lezbosu, grčkom otoku na kojem je prošle sedmice u požaru uništen pretrpani migrantski kamp Moria.

Petorica uhapšenih su mladići, strani državljani, rekao je ministar zaštite građana Michalis Chrisohoidis, prenosi BBC.

Grčke vlasti vjeruju da su stanovnici kampa vatru namjerno zapalili nakon uvođenja mjera karantina nakon otkrivanja slučajeva COVID-19 na tom mjestu, ali incident je migrantsko pitanje čvrsto vratio na evropsku agendu, navodi Reuters.

Tako je Njemačka pristala primiti 1.553 migranta zaglavljenih na grčkim otocima nakon što je požar uništio kamp, izjavio je u utorak glasnogovornik kancelarke Angele Merkel, u znak solidarnosti sa kolegama članicama Evropske unije.

Više od 12.000 osoba, uglavnom tražitelja azila iz Afganistana, Afrike i Sirije, ostalo je bez skloništa, odgovarajućih sanitarnih uslova ili pristupa hrani nakon što je požar uništio kamp.

Vladin glasnogovornik Steffen Seibert potvrdio je da će Njemačka smjestiti oko 1.553 migranta iz 408 porodica čiji su zahtjevi za azil već prihvaćeni.

Grčka je već dugo opterećena brojem onih koji u potrazi za boljim životom dolaze morem, a na grčkim ostrvima trenutno je oko 30.000 izbjeglica i migranata.

XS
SM
MD
LG