Dostupni linkovi

Pet godina od pronalaska tijela Davida Dragičevića


Roditelji ubijenog Davida Drgičevića na mjestu gdje je pronđeno njegovo tijelo prije pet godina, Banjaluka, 24.mart 2023.
Roditelji ubijenog Davida Drgičevića na mjestu gdje je pronđeno njegovo tijelo prije pet godina, Banjaluka, 24.mart 2023.

Porodica Davida Dragičevića i aktivisti grupe "Pravda za Davida" okupili su se u petak 24. marta na mjestu gdje je prije tačno pet godina pronađeno beživotno tjelo dvadesetjednogodišnjeg Banjalučanina.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, obratio se medijima kazujući da se danas navršava pet godina "prikrivanja surovog ubistva".

"Danas se navršava pet godina od zločina kada su pokušali prikazati mog Davida kao narkomana, lopova i samoubicu. Danas se navršava pet godina od montiranja dokaza. Danas se navršava sve ovo što se događa unazad pet godina, kao rezultat ovog surovog zločina gdje su oteli, mučili i ubili djete od 21. godine", kazao je Davor Dragičević.

On je poručio kako ostavlja rok Tužilaštvu BiH do 25. decembra da se procesuira ubistvo, ili će, kako je rekao, on sam krenuti u osvetu.

"Od 25. decembra, ja Davor Dragičević idem po besu, po osvetu. Nikakvu odgovornost ne preuzimam za svoje dalje korake. Ja ću osvetiti Davida Dragičevića, to ovdje javno, zdrave i čiste pameti govorim."

Pet godina traganja za istinom.

David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta, šest dana kasnije na ušću riječice Crkvene u Vrbas.

U slučaju smrti Davida Dragičevića, banjalučko Okružno javno tužilaštvo je podiglo optužnicu za ubistvo protiv nepoznatih izvršilaca.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila 2021. kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića od banjalučkog Tužilaštva.

Roditelji mladića i grupa "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banjaluci su od marta 2018. organizovali protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Na banjalučkom Novom groblju je 12. marta 2019. ekshumirano je tijelo Davida Dragičevića, a roditelji su kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebacili u austrijski gradić Viner Nojštat, nedaleko od Beča, gdje je ponovo sahranjen 15. marta.

Na taj korak mladićevi roditelji su se odlučili uoči godišnjice Davidovog nestanka i pronalaska tijela, nezadovoljni tokom istrage i brojnim pritiscima te hapšenjima koje su trpili oni i građani koji su ih podržavali.

Okupljanja građana policija je nasilno prekinula i zabranila krajem decembra 2019. godine, a Dragičević je nekoliko dana nakon toga napustio BiH i otišao u Austriju.

On se u oktobru 2021. vratio u BiH.

XS
SM
MD
LG