Dostupni linkovi

Evropska komisija je zatražila od kosovskih vlasti da postignu opipljiv napredak u pet oblasti na putu evrointegracija. Pominje se vladavina zakona, integracija manjinskih zajednica, izborne reforme te one u administraciji, kao i razvoj slobodne trgovine.

U Prištini je u petak održana treća plenarna sednica dijaloga o stabilizaciji i pridruživanju. Evropski zvaničnici podsetili su da na putu evrointegracija postoje mnogi izazovi i zatražili su od kosovskih vlasti rad u više oblasti. S druge strane, kosovski premijer je obećao da je evropska agenda deo svakodnevnog rada njegove vlade.

Napredak u ovim oblastima smatra se preduslovom za napredak u procesu Stabilizacije i pridruživanja. Na trećem sastanku Vlade Kosova i zvaničnika iz Brisela bilo je reči o evropskoj perspektivi Kosova. Tom prilikom su kosovski zvaničnici ponovo izrazili posvećenost u ispunjenju svih obaveza koje je zadala Evropska komisija, dok su oni briselski podsetili da na tom putu postoje mnogi izazovi.

Zamenik generalnog direktora za proširenje Evropske komisije, Jost Korte, podsetio je vlasti u Prištini na obaveze koje se moraju ispuniti.

“Postoji pet prioriteta evropske agende: izborne reforme, reforme u javnoj administraciji, vladavina zakona, integracija manjinskih zajednica i trgovina. Ovo su glavne tačke za koje mi zahtevamo punu političku posvećenost vlade, ali i drugih, a naročito Skupštine”, kazao je Korte.

Hashim Thaçi
Hashim Thaçi
S druge strane, premijer Kosova, Hashim Thaçi, obećao je predstavnicima EU da je njegova vlada posvećena ispunjenju potrebnih kriterijuma.

“Vlada Kosova je u potpunosti posvećena tome da nastavi ojačavanje institucionalnih struktura radi integracije u EU. Mi smo maksimalno posvećeni da evropska agenda postane deo rada naše vlade. Radili smo ove godine, radićemo i tokom narednih meseci i godina, kako bi vi, Evropska komisija, imali potrebne argumente radi lobiranja za unapređenje Kosova u procesu integracija”, kazao je Thaçi.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, kazao je da Kosovo sada već ima evropsku persprktivu, obećavši svoju podršku u procesima evrointegracija.

“Mi kao kancelarija, pomoći ćemo vlastima u integrisanom upravljanju granica kao i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kosovo je proevropska zemlja i srećni smo da je to jedna ohrabrujuća činjenica, ali sam proces evrointegracija je veoma složen proces i prema tome ne toliko popularan”, kazao je Žbogar.

Zamenik generalnog direktora za proširenje Evropske komisije, Jost Korte, je takođe zatražio od institucija da sačine strateški plan i udalje se od individualnih projekata da bi prešli na one sektorske, a kako bi se novac mudrije iskoristio.

Zaključci sastanka biće uključeni i u naredni izveštaj o napretku koji će biti objavljen sredinom oktobra.

Inače, u procesu integracija, najveći napredak je ostvaren početkom Studije o izvodljivosti, što je prvi korak ka Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao i lansiranjem vodiča za liberalizaciju viza.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG