Dostupni linkovi

Predsednik Perua pod krivičnom istragom


Na fotografiji: Pedro Kastiljo, nakon osvojenih predsedničkih izbora u Peruu 8. juna 2021.
Na fotografiji: Pedro Kastiljo, nakon osvojenih predsedničkih izbora u Peruu 8. juna 2021.

Kancelarija državnog tužioca Perua saopštila je u nedelju, 29. maja da će predsednik te države Pedro Kastiljo (Castillo) biti obuhvaćen istragom o navodnim kriminalnim delima, uključujući trgovinu uticajem, zaveru i "kriminalno organizovanje", prenosi Rojters (Reuters).

Ministarstvo za javnost Perua je na Tviteru saopštilo da će Pablo Sančez, glavni tužilac u zemlji, voditi istragu o Kastilju s obzirom na "ozbiljnost optužbi" iznesenih u istrazi protiv bivšeg ministra saobraćaja i komunikacija Huana (Juan) Silve i šest poslanika opozicione stranke.

Tužilaštvo je, navodi Rojters, počelo da radi na slučaju pre više od tri nedelje kako bi utvrdilo da li je u ministarstvu postojala navodna "kriminalna mreža" za dodelu javnih ugovora.

"Preliminarna" istraga protiv Kastilja dolazi u trenutku kada se levičarski predsednik suočava sa drugim istragama o navodnoj korupciji, nakon samo devet meseci na funkciji.

"Predsedniku će biti zagarantovano puno ostvarivanje svog prava na odbranu i poštovanje člana 117 Političkog ustava“, navelo je Ministarstvo za javnost na Tviteru.

Predsednici u Peruu imaju imunitet i ne mogu biti optuženi od strane sudova tokom petogodišnjeg mandata, ali mogu biti pod istragom.

Druge istrage protiv Kastilja, uključujući navodne neregularne kupovine u državnoj naftnoj kompaniji i vršenje pritiska u vezi sa unapređenjima u vojsci, suspendovane su do kraja njegovog mandata 2026. godine.

Služba za štampu vladine palate nije bila dostupna za komentar, navodi Rojters.

Kastiljo, koji je bio učitelj u seoskoj školi, odbacio je prethodne optužbe protiv njega za koje tvrdi da su pokušaji protivnika da ga uklone sa vlasti.

Krajem marta, Kastiljo je "preživeo" glasanje o opozivu u Kongresu.

XS
SM
MD
LG