Dostupni linkovi

Sumnje u sposobnost predsjednika Perua


Predsjednik Perua Pedro Kastiljo (lijevo) i bivši ministar unutrašnjih poslova Luis Baransuela, 6. oktobra 2021.

Nakon otkrića da se njegov najnoviji premijer suočio s optužbama za nasilje u porodici, predsjednik Perua Pedro Kastiljo (Castillo) najavio je planove za četvrtu rekonstrukciju vlade za šest mjeseci što je doprinijelo sumnjama o sposobnosti predsjednika da vodi zemlju, ali i naglasilo nefunkcionalnost političkog sistema te latinoameričke države, pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Previranja u vladi Perua i sumnje u sposobnost predsjednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:29 0:00
Direktan link

Novi vakuum u liderstvu

Peruanski premijer Ektor Valer (Hector) potvrdio je u subotu, 5. februara, da odlazi s te pozicije samo četiri dana pošto je imenovan na nju, nakon navoda da je tukao kćerku i pokojnu suprugu, prenosi Rojters (Reuters) i ističe da je time stvoren novi vakuum u liderstvu te latinoameričke zemlje.

Predsjednik Pedro Kastiljo sada mora da imenuje četvrti kabinet u samo šest mjeseci. Najavio je da će u novu vladu biti uključeni predstavnici više političkih grupa.

Kastiljo, bivši školski učitelj i član marksističko-lenjinističke partije, od stupanja na dužnost u julu prošle godine sve se više pomjera udesno, naglašava Rojters.

Njegov prvi premijer bio je lider stranke krajnje ljevice, koga je u oktobru zamijenio političar umjerene ljevice, prije nego što je Kastiljo prošle nedjelje imenovao Valera.

Valer je konzervativni katolik koji je bio član desničarske partije prije nego što je prebjegao u kongresni blok naklonjen Kastilju.

Optužba iz 2016.

Predsjednik Kastiljo najavio je smjenu premijera u petak, usred nezadovoljstva zbog otkrića da je Valer optužen za nasilje u porodici 2016. godine, ukazuje agencija Frans pres (Agence France-Presse).

"Odlučio sam da promijenim kabinet", rekao je Kastiljo u televizijskom obraćanju, mada nije direktno spomenuo Valera.

Opozicija, pa i pojedini ministri u kabinetu, bili su, kako navodi AFP, uznemireni zbog prisustva Valera u vladi.

Pritisak na Valera se povećao kada su u četvrtak, 3. februara, mediji objavili da su ga 2016. njegova supruga i kćerka prijavile za nasilje u porodici.

Prije nego što je predsjednik najavio smjenu, predsjednik Kongresa je pozvao premijera da podnese ostavku.

Tri ministra su ga također izazvala, a ministar vanjskih poslova Cezar Landa (Cesar) na Tviteru (Twitter) je napisao da "javna služba nalaže da zvaničnici ne budu pod takvim optužbama".

Valer je na medijske izvještaje odgovorio negiranjem da je "nasilnik" i tvrdnjom da nikada nije osuđen za porodično nasilje.

Gubitak podrške

Kastiljo, koji je osvojio predsjedničku funkciju prije manje od sedam mjeseci kao malo poznati aktivista, nije mogao da ispuni obećanja iz kampanje da će rekonstruisati državu i pojačati programe socijalne zaštite zbog stalnog sukoba između njegovih ministara, političke stranke i parlamentaraca, napisao je Blumberg (Bloomberg).

Neki centristički poslanici koji su ranije podržavali predsjednika povukli su svoju podršku nakon imenovanja, sada već bivšeg premijera Ektora Valera. Čak je, dodaje Blumberg, osnivač Kastiljeve partije Vladimir Seron (Cerron) kritikovao njegove izbore u kabinetu.

Druga imenovanja su također naljutila mnoge Peruance, uključujući imenovanje ministrice za žene koja je govorila protiv rodne ravnopravnosti, kao i imenovanja ministra za okoliš koji nema iskustva u javnom upravljanju.

S druge strane, kako ističe Blumberg, investitori koji su naučili da žive s političkom neizvjesnošću zbog čvrstog makroekonomskog okvira Perua, nisu izgledali previše zabrinuti zbog najnovije krize.

Akcije i obveznice su prošle nedjelje oslabile, ali je nacionalna valuta, sol, blago ojačala.

Korupcija i nefunkcionalnost političkog sistema

Najnovija previranja u vladi Perua samo su doprinijela ranijim sumnjama o sposobnosti predsjednika da vodi zemlju ali su također istakla da politički sistem Perua već dugo ne funkcioniše jer nijedna partija nema većinu zbog čega je teško napraviti nove programe ili promjene, ukazuje Asošiejtid pres (The Associated Press).

Prije imenovanja Valera, koji je na premijerskoj funkciji bio samo četiri dana, prethodni ministar unutrašnjih poslova i premijer podnijeli su ostavku optuživši predsjednika Kastilja da ne reaguje brzo protiv korupcije, endemskog problema u Peruu. Također su se žalili da 52-godišnji lider sluša sumnjive savjetnike.

"Ne samo da je Kastiljo bio nespreman za nacionalnu političku funkciju, on također nije bio u stanju da dovede sposobne savjetnike i stručnjake u različitim sektorima kojima predsjednik treba da upravlja", rekla je Sintija Sanborn (Cynthia), profesorica političkih nauka na peruanskom Univerzitetu del Pasifiko (Universidad del Pacifico), dodajući kako različite grupe "okružuju predsjednika i iskorištavaju situaciju da unaprijede privatne i nezakonite interese".

Svaki peruanski predsjednik u posljednjih 36 godina bio je optuživan za korupciju, a neki su i zatvoreni. Česte promjene članova kabineta opterećivale su prethodne administracije u Peruu i, ukazuje AP na mišljenja analitičara, odraz su strukturalnih nedostataka političkog sistema bez obzira ko je na vlasti.

Jednodomni Kongres Perua sa 130 mjesta je podijeljen na 10 političkih partija i rijetko može da postigne konsenzus o donošenju zakona. Kastiljova stranka je najveća frakcija, ali ima samo 37 mjesta, a opozicionari vode ključni odbor.

Podjele čine da je, kako ističe Asošiejtid pres, malo vjerovatno da će Kastiljo naći dovoljno podrške za usvajanje prijedloga koji tek treba da budu definisani kako bi ispunio dato obećanje da će stvoriti Peru gdje "u bogatoj zemlji više nema siromašnih".

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG