Dostupni linkovi

Hrvatska je izručila Njemačkoj nekadašnjeg visokog dužnosnika UDB-e Josipa Perkovića, kojeg su Nijemci temeljem europskog uhidbenog naloga tražili jer je osumnjičen za sudjelovanje u likvidaciji hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Muenchenu.

Perković je u petak u ranim poslijepodnevnim satima predan njemačkoj policiji na zagrebačkom aerodromu, koja ga je Lufthansinim avionom prepratila u Muenchen.

Perković je u Muenchen sletio u 14.40, i odmah je prebačen u pritvor. Za subotu u podne najavljeno je saslušanje i odluka o njegovom ostanku u pritvoru ili čekanje početka suđenja na slobodi.

Perković je nakon raspada Jugoslavije bio i visoki dužnosnik hrvatske tajne službe, među ostalim i pomoćnik ministra obrane za obavještajnu djelatnost u vrijeme kada je dužnost ministra obnašao Gojko Šušak.

Perković je uhićen 1. siječnja, čim je počela važiti zakonska odredba o europskom uhidbenom nalogu.

Analitičari su upozoravali da su hrvatske vlasti iz javnosti nepoznatih razloga pokušavale onemogućiti

Perkovićevo izručenje, zbog čega je na račun Hrvatske iz Europske komisije bilo izrečeno i teških riječi.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG