Dostupni linkovi

Perković pušten iz pritvora, ne smije napuštati Hrvatsku


Josip Perković nakon saslušanja, siječanj 2014.
Umjesto korištenjem europskih fondova i drugih pogodnosti članstva u Europskoj uniji, Hrvatska se posljednjih mjeseci bavila njemačkim zahtjevom za izručenje nekadašnjeg funkcionera UDBE, a onda i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, kojeg Nijemci traže zbog umiješanosti u ubojstvo jednog hrvatskog emigranta.

Bivši visoko pozicionirani dužnosnik jugoslavenske, pa hrvatske tajne službe početkom devedesetih Josip Perković pušten je iz pritvora gdje od 1. siječnja ujutro čekao rezultate postupka po europskom uhidbenom nalogu, kojeg je Njemačka za njim izdala zbog sumnje da je početkom osamdesetih sudjelovao u likvidaciji hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Naime, njegov odvjetnik Anto Nobilo uložio je žalbu na rješenje o pritvoru, kao što će se žaliti i na moguće izručenje Njemačkoj. Umjesto pritvora, Perkoviću su određene mjere opreza, a o čemu se radi, govori glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, sudac Krešimir Devčić:

„Konkretno u odnosu na Josipa Perkovića – njemu je određena zabrana napuštanja boravišta, oduzeta mu je putovnica i određena zabrana izdavanja nove. Znači, ono što se želi postići ovim mjerama prvenstveno jest to da Josip Perković bude u svakom trenutku dostupan pravosudnim i ostalim tijelima kaznenog progona", navodi Devčić.

Stjepan Đureković, Jedan od direktora u naftnoj kompaniji INA, početkom osamdesetih godina emigrirao je i u Njemačkoj počeo objavljivati negativno intonirane napise o jugoslavenskom režimu, prozivajući i djecu najviših dužnosnika zbog njihove navodne umiješanosti u korupciju velikih razmjera, i čini se da je to bio motiv za njegovo ubojstvo. Na suđenju u Njemačkoj njegov ubojica Krunoslav Prates je kao nalogodavca naveo Perkovića, pa je Njemačka za njim raspisala europski uhidbeni nalog.

Hrvatska je tri dana pred ulazak u Europsku uniju mijenjala zakon da bi onemogućilo takva izručenja. To je – tvrde neki mediji – bio razlog da njemačka kancelarka Angela Merkel nije došla u Zagreb na svečanost obilježavanja hrvatskog ulaska u Europsku uniju 30. lipnja i 1. srpnja prošle godine.

Ova je izmjena zakona zbog europskog pritiska povučena, ali vladajući nisu odustajali. Pokušalo se izmijeniti Ustav da bi se spriječilo izručenje, ali ni to nije uspjelo, i Perković je 1. siječnja uhićen.

A Mustač?

Slobodni novinar Željko Peratović o tome - zašto Perkovića treba izručiti Njemačkoj kaže:

„Ja se nadam da će se u postupku pred njemačkim sudom rasvijetliti ta UDBA-ška ubojstva, jer nijedna komunistička zemlja nije napravila toliko ubojstava političkih emigranata, kao što je to napravila UDBA, osobito hrvatska UDBA.“

Perković je bio operativac, a potom i dužnosnik UDBE, a nakon 1990. Nakon raspada socijalističke Jugoslavije i uspostave hrvatske države, bio je i pomoćnik ministra obrane za obavještajnu djelatnost, u vrijeme dok je dužnost ministra obavljao Gojko Šušak.

U novinskom intervjuu potkraj prošle godine Perković je naglašavao svoj veliki angažman u prvim godinama hrvatske nezavisnosti.

Perković je najviše rangirani aktivni udbaš koji se uključio u obranu Hrvatske, a umirovljeni udbaši bili su prvi hrvatski premijer Josip Manolić, prvi ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac i još neki.

Slučajno ili ne, Perkovićev sin postao je savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjedniku Stjepanu Mesiću, a na toj funkciji preuzeo ga je i predsjednik Ivo Josipović.

Politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za naš radio pita - a zašto se nitko ne bavi Perkovićevim nadređenim Zdravkom Mustačem, a pogotovo – zašto se u Hrvatskoj podrazumijeva da je njemačko pravosuđe bolje od hrvatskog, kada je ono osudilo na doživotni zatvor izvjesnog Božu Vukušića zbog ubojstva navodnog udbaškog egzekutora osamdesetih, a onda ga '91-ve pustilo na slobodu u Hrvatsku.

„I treće – što je možda najvažnije – potpuno je nejasno kakvi su motivi ove Vlade da se time bavi, jer gospodin Perković ili je problem Saveza komunista i jugoslavenskog socijalizma ili je problem HDZ-a i hrvatskog nacionalizma. Ova Vlada ni sa čime od toga nema zapravo nikakvu vezu, ali se dala u to uvući - sada je to postalo svjetonazorsko pitanje borbe sa tzv. udbašima i njihovim nasljednicima koji vladaju Hrvatskom, jer u Hrvatskoj mnogi vjeruju da je UDBA neka vrsta spolno prenosive bolesti, pa se i druga i treća generacija djece udbaša označavaju udbašima…“, kaže Puhovski.

Puhovski očekuje da će Perković biti izručen Njemačkoj. Perkovićev odvjetnik Nobilo u međuvremenu preko medija plasira da Perković nema veze s ubojstvom Đurekovića, već da ga je ubila savezna UDB-a preko crnogorske UDBE ili preko srpske, gdje je egzekutor navodno bio Željko Ražnatović Arkan ili netko blizak njemu.

Pogledajte komentare (13)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG