Dostupni linkovi

Perišiću 27 godina zatvora, žrtve razočarane


Momčilo Perišić osuđen na 27 godina zatvora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
Direktan link

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije osuđen je u haškom tribunalu na 27 godina zatvora za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj. (Reuters; 6. septembar 2011.)

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, Momčilo Perišić (67) osuđen je u utorak u prvostepenoj presudi Haškog suda na 27 godina zatvora. Osuđen je po 12 tačaka optužnice zbog pomaganja u ratnim zločinima koje su počinili oficiri Vojske Jugoslavije ratujući u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Proglašen je krivim za doprinos u zločinu tokom opsade Sarajeva,
tokom zauzimanja Srebrenice 1995. i prilikom raketnog napada na Zagreb, iste godine.

Oslobođen je jedino po zadnjoj, 13. tački optužnice, odnosno od odgovornosti da kazni počinioce pokolja u Srebrenici – jer je većina sudija zaključila da Perišić nad zapovednikom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Ratkom Mladićem nije imao efektivnu kontrolu. Detalje sa donošenja presude možete pronaći u tekstu Gorana Jungvirtha Hag osudio Perišića na 27 godina zatvora.

Žrtve zločina za koje je osuđen general Perišić, u BiH nisu zadovoljne presudom jer su, kažu, očekivali doživotnu kaznu. S druge strane, ni pravni eksperti je ne smatraju zadovoljavajućom naročito jer nije dokazana efektivna kontrola nad snagama bosanskih Srba.
Momčilo Perišić u Haškom tribunalu na dan izricanja presude, 6. septembar 2011.

„Žrtve ni u kom slučaju ne mogu biti zadovoljne tom presudom jer su počinjeni zločini i takav jedan zločinac, koji je bio jedan od najvažnijih karika u zločinačkom lancu, je zaslužio bez ikakve dileme doživotnu kaznu“, ocenjuje Fikret Grabovica, predsjednik udruženja koje okuplja porodice dece ubijene u opkoljenom Sarajevu. Reakcije iz BiH možete pronaći u prilogu Dženane Karabegović Presuda moguća osnova za novu tužbu protiv Srbije.

"Izražavam zaista veliko žaljenje. Mislim da je to, ne ulazeći u meritornost optužnice, izuzetno velika osuda. Očekujem da se on žali", prokomentarisao je presudu među prvima ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Postavlja se pitanje zašto je Beogradu žao Miloševićevog generala Perišića koji je odgovoran što su granate zasipale Sarajevo i padale na Zagreb. Opširnije u tekstu Ognjena Zorića Kakve bi mogle biti posledice presude po Srbiju.

Perišić je u Hrvatskoj 1997. godine u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog granatiranja civilnih ciljeva u Zadru ujesen 1991. godine, kada je ubijeno preko 30 hrvatskih civila i uništeno preko 120 objekata. Iako je kompletna dokumentacija dostavljena Haškom tribunalu, Perišić tamo nije suđen za Zadar. Zadrani za to ne prozivaju Hag, već Hrvatsku.

“Vjerojatno je zakazalo naše hrvatsko pravosuđe...”, kažu oni. Šta o presudi kaže Hrvatska možete pročitati u prilogu Enisa Zebića Hrvatska nezadovoljna presudom: Zašto je Zadar zaboravljen?

Biografija Momčila Perišića

Biografija Momčila Perišića

Momčilo Perišić, rođen je u selu Koštunići blizu Gornjeg Milanovca 22. maja 1944. godine. Obavljao je najviše funkcije u Vojsci Jugoslavije (VJ), a u penziju je otišao sa činom general-pukovnika.

U Jugoslovensku narodnu armiju (JNA) stupio je 1966.godine. Kada su počeli ratovi na prostoru bivše Jugoslavije, Perišić je bio na dužnosti komandanta Artiljerijskog školskog centra u Zadru.

Za načelnika Generalštaba VJ imenovan je 29. avgusta 1993. godine. Na toj dužnosti bio je do 24. novembra 1998. godine.

U to vreme bio je jedan od najbližih i najpoverljivijih saradnika Slobodana Miloševića.

Bio je i jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS). Nakon promene vlasti 2000. godine, i izbora nove Vlade Srbije, januara 2001. godine, Perišić je izabran za jednog od potpredsednika vlade koju je predvodio Zoran Đinđić.

Marta 2002. godine, Perišić je uhapšen u jednom motelu na Ibarskoj magistrali pod optužbom za špijunažu. Ubrzo nakon hapšenja podneo je ostavku na dužnost potpredsednika vlade.

Postupak pred Vojnim sudom je obustvljen onda kada je Perišić odlučio da se preda sudu u Hagu.

Marta 2005. godine, odlazi u Hagu nakon podizanja optužnice koja ga je teretila za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Detalje optužnice možete pročitati OVDE.
XS
SM
MD
LG