Dostupni linkovi

Dnevnici Ratka Mladića odmažu Perišićevoj obrani


Momčilo Perišić, pred haškim sudom, 8 septembar 2010
Momčilo Perišić, pred haškim sudom, 8 septembar 2010
Haško tužiteljstvo koristi nađene dnevnike ratnog zapovjednika Vojske Republike Srpske kako bi osporilo, među ostalim, i obranu bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.

Prilikom unakrsnog ispitivanja svjedoka obrane Radojice Kadijevića, bivšeg pomoćnika ministra obrane Savezne Republike Jugoslavije za vojno-privrednu djelatnost, tužiteljstvo je pokušalo osporiti njegove tvrdnje kako u nadležnosti vojske nije bilo logističko pomaganje srpskim snagama u Hrvatskoj i BiH, nego u nadležnosti Savezne Vlade.
Radojica Kadijević


Iako je i svjedok potvrdio da su i Perišić i Mladić posjećivali komplekse vojne industrije, Radojica Kadijević je ustvrdio kako je on sam organizirao te posjete u sklopu ministarstva obrane. Prema Kadijeviću načelnik generalštaba Perišić, kojeg tužiteljstvo tereti za logističku pomoć srpskih snaga van zemlje što je prema optužnici doprinjelo počinjenju zločina, nije imao nikakav utjecaj na istraživanje i proizvodnju vojne opreme kao ni njezinu distribuciju, budući da je ona bila u vlasništvu Savezne Vlade.

„Cjelokupan Generalštab, uključujući i načelnika generalštaba gospodina Perišića, nemaju nikakvu nadležnost što se tiče istraživanja, razvoja i proizvodnje vojne opreme. To je u isključivoj nadležnosti Ministarstva obrane Savezne Republike Jugoslavije“, ponovio je slično nekoliko puta svjedok.

S druge strane svjedok je potvrdio da je upoznat sa činjenicom kako je general Mladić, kao glavni zapovjednik Vojske Republike Srpske, imao pak djelomičan utjecaj na oružanu proizvodnju u Republici Srpskoj.

„Pretpostavljam da je u Republici Srpskoj imao utjecaj, a ne nadležnost. Zbog velikog autoriteta on je imao utjecaj u RS-u i na namjensku industriju, dok je Ministarstvo obrane RS-a bilo nadležno za namjensku industriju slično kao i u SR Jugoslaviji“, ustvrdio je Kadijević.

Citat iz dnevnika

No tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka obrane, haško tužiteljstvo je željelo prezentirati kako su obojica i Perišić i Mladić imali utjecaj na proizvodnju, ali i distribuciju oružja. Tužiteljica Carter je svjedoka suočila s pronađenim dnevnikom Ratka Mladića u kojem se citiraju riječi optuženog Perišića i njegovo pitanje – kako mogu pomoći Vojsci Republike Srpske.
Tužiteljica Carter

Prezentacija tog dijela dnevnika izazvala je žestoku reakciju obrane optuženog pa je čak predsjedavajući sudac Bakone Justice Moloto nakon što je dozvolio korištenje, morao smirivati Perišićevog branitelja Guy Smitha koji se pobunio jer se Mladićev dnevnik prezentira prije nego je sudsko vijeće odlučilo o njegovoj vjerodostojnosti.

„Sjednite gospodine Guy Smith....sjednite...kažem Vam sjednite“, povišenim je tonom nekoliko puta oštro naredio Moloto branitelju da sjedne budući da nije prestajao sa iznošenjem suprotstavljenih argumenata o dozvoli korištenja dnevnika.

„Ako imate problema riješite ga, ako imate prigovor iznesite prigovor. Vijeće ne donosi odluku o Vašim problemima. Vijeće je donijelo odluku (da tužiteljstvo može koristiti dnevnik prilikom ispitivanja, prim. aut.)“, izjavio je sudac.

Nakon unakrsnog ispitivanja bivšeg pomoćnika ministra obrane Savezne Republike Jugoslavije obrana će izvesti novog svjedoka obrane Momčila Perišića.

Sa suđenja Zdravku Tolimiru

Sa suđenja Zdravku Tolimiru

Na suđenju bivšem pomoćniku Ratka Mladića Zdravku Tolimiru, svjedočiti je nastavila bivša istražiteljica tužiteljstva Stephanie Frease koja je potvrdila autentičnost mnoštva presretnutih razgovora između oficira Vojske Republike Srpske u vrijeme zločina u Srebrenici tijekom kojeg je prema haškoj optužnici ubijeno oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Optuženi Tolimir, koji se brani sam i ovaj je put u sudnici ponovio da ne priznaje autentičnost presretnutih razgovora za koje tvrdi da su dorađeni od strane službi Armije BiH kako bi odgovarali haškoj optužbi.

„Meni je sasvim svejedno šta će uraditi tužilaštvo ovdje, obzirom da su to sve prepisani dokumenti koji nikada nisu korišćeni", rekao je Tolimir.

Sudsko vijeće u slučaju protiv Karadžića zakazalo je za polovicu listopada ove godine javnu raspravu na koju su ponovno pozvani predstavnici Bosne i Hercegovine zbog zahtjeva optuženog da mu se dostavi dokumentacija kojom bi dokazao svoju tvrdnju da su za vrijeme rata u BiH postojale četiri sukobljene strane: srpska, hrvatska, muslimanska te ona međunarodne zajednice čije su pojedine zemlje članice, prema riječima Karadžića, dostavljale oružje sukobljenim stranama i to za vrijeme embarga.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG