Dostupni linkovi

Pentagon: Nema dokaza da je Prigožinov avion srušen raketom zemlja-zrak


Satelitski snimak prikazuje područje u kojem se privatni avion povezan sa šefom plaćenika Wagnera Jevgenijem Prigožinom srušio u blizini Kuženkina, u regiji Tver, Rusija, 24. avgusta 2023.
Satelitski snimak prikazuje područje u kojem se privatni avion povezan sa šefom plaćenika Wagnera Jevgenijem Prigožinom srušio u blizini Kuženkina, u regiji Tver, Rusija, 24. avgusta 2023.

Ništa ne upućuje na to da je raketom zemlja-zrak srušen avion u kojem je, kako se sumnja, bio vođa ruske paravojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin, objavio je Pentagon 24. avgusta.

Američka vojska ne raspolaže "nikakvom informacijom o tome da je raketa zemlja-zrak" prouzrokovala pad aviona u srijedu, rekao je portparol Pat Ryder, prenosi Reuters.

Informacije o upotrebi takvog oružja su "netačne", dodao je.

General Pat Ryder je rekao da ne može iznositi informacije o uzrocima nesreće koja je predmet svakojakih nagađanja. Ali Sjedinjene Države misle, "oslanjajući se na određen broj faktora, da je (Prigožin) vjerovatno ubijen".

Nitko od putnika nije preživio, ali ruske vlasti još nisu službeno proglasile smrt komandanta grupe Wagner jer tijela još nisu identificirana.

Predsjednik Vladimir Putin govorio je 24. avgusta o prošlosti svog bivšeg saveznika rekavši da ga je pratila "teška sudbina".

Ruski predsjednik Vladimir Putin, u prvom obraćanju nakon pada aviona za koji se pretpostavlja da je prevozio i osnivača Wagnera, Jevgenija Prigožina, izrazio je saučešće porodici vođe ove grupe plaćenika.

Istražitelji su 24. avgusta nastavili da pretresaju krhotine privatnog aviona koji je pripadao grupi Wagner, a srušio se 23. avgusta na putu za Sankt Peterburg iz Moskve.

Nije bilo preživjelih a na spisku putnika bio je i Prigožin, koji je tačno dva mjeseca ranije vodio kratkotrajnu pobunu protiv ruske vojske.

Jevgenij Prigožin: Od 'Putinovog kuhara' do nezadovoljnog plaćenika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:35 0:00

XS
SM
MD
LG