Dostupni linkovi

Pretpostavlja se da je Jevgenij Prigožin, vođa plaćenika čija je pobuna bila 'nož u leđa' Putinu, umro u avionskoj nesreći


Jevgenij Prigožin tokom posjete groblju za poginule borce Wagnera u južnom ruskom Krasnodarskom regionu 6. aprila 2023.
Jevgenij Prigožin tokom posjete groblju za poginule borce Wagnera u južnom ruskom Krasnodarskom regionu 6. aprila 2023.

Vjeruje se da je Jevgenij Prigožin, šef zloglasne plaćeničke kompanije Wagner koji je postao ključna figura u ruskom ratu protiv Ukrajine prije nego što je pokrenuo pobunu koja je uznemirila Kremlj i dovela pobunjeničke borce na korak do Moskve, poginuo u avionskoj nesreći sjeverno od Moskve.

Wagnerov privatni avion u kojem je bilo deset ljudi srušio se 23. avgusta, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije. Prigožinovo ime je bilo na listi putnika na letu. Online stranica za praćenje letova Flightradar24 prikazala je mlaznjak Embraer 600 brazilske proizvodnje, registrovan na Wagner grupu, kako je rano uveče 23. avgusta sišao s radarskih ekrana.

Zvaničnici nisu dali razlog za nesreću. Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije (Rosaviatsiya) saopštila je da je pokrenuta istraga o incidentu.

Bivši osuđenik koji je restoranski posao u Sankt Peterburgu pretvorio u unosne ugovore s Kremljem, Prigožin je postao poznat na Zapadu zbog stvaranja "ruske fabrike trolova" koja je bila optužena da pokušava da manipuliše američkim glasačima na predsjedničkim izborima 2016. godine. Ali, njegova privatna plaćenička kompanija Wagner Group je nedvojbeno igrala još veću ulogu u ruskoj unutrašnjoj i vanjskoj politici i donijela mu globalnu slavu.

Drzak i neprosvijećen, sa sadističkom crtom, Prigožin je poslao svoje Wagnerove plaćenike da se u ime Kremlja bore u Siriji, Libiji i Ukrajini. Nakon što je Kremlj naredio invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., Prigožin se pretvorio u nemilosrdnog kritičara o tome kako vojska vodi rat, sukob koji je došao do vrhunca u junu 2023. kada je Prigožin poslao hiljade svojih boraca u bezobraznu pobunu protiv vojne komande.

Pobuna, koju je Vladimir Putin nazvao "ubodom noža u leđa", bila je kratkog daha, ali je predstavljala najveći izazov za ruskog predsjednika u 23 godine otkako je istaknuta politička ličnost u zemlji.

Od hot doga do 'Putinovog šefa kuhinje'

Prigožin je rođen u, tadašnjem, Lenjingradu 1961. godine i odgajala ga je majka, koja je radila u bolnici da bi izdržavala njega i njegovu baku nakon što mu je otac umro.

Kao tinejdžer, počeo se baviti nordijskim skijanjem u specijalizovanoj sportskoj školi, ali se vratio u Lenjingrad gdje je uhvaćen i kažnjen zbog krađe, prvog u nizu sve težih zločina, uključujući oružanu pljačku i trgovinu maloljetnicima, zbog čega je odslužio više od devet godina zatvora.

Jevgenij Prigožin: Od 'Putinovog kuhara' do nezadovoljnog plaćenika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:35 0:00

Pušten je iz zatvora 1990. godine u vrijeme kada je Sovjetski Savez bio u punom jeku reformi glasnosti i perestrojke Mihaila Gorbačova. Zajedno sa majčinim drugim mužem otvorio je lanac štandova s hot dogovima, što je, prema njegovim riječima, bilo izuzetno uspješno.

"Zarađivao sam 1.000 dolara mjesečno, a bilo je tona rubalja", rekao je ranije u jednom od rijetkih intervjua objavljenom 2011. u časopisu Siti 8212 iz Sankt Peterburga. "Mojoj majci je bilo teško sve to izbrojati."

Kasnije je radio i investirao u mrežu supermarketa Kontrast koja je bila u vlasništvu njegovog bivšeg školskog druga.

Nejasno je kada se razvila Prigožinova veza sa Putinom, iako bi se, kao nadobudni poduzetnik u Sankt Peterburgu, njegov put najvjerovatnije ukrstio s Putinom, čija je politička karijera započela u uredu gradonačelnika grada 1990-ih, pod Anatolijem Sobčakom.

Prema pisanju časopisa Forbes, Prigožin se navodno sprijateljio sa Putinom kroz svoje sigurnosne detalje, a kasnije i preko šefa osiguranja Viktora Zolotova. Zolotov je kasnije pratio Putina tokom njegovog političkog uzdizanja u Moskvi, i nastavio da služi kao šef Nacionalne garde, moćne agencije za unutrašnju sigurnost.

Kako navodi sajt Meduza, Prigožin je u restoranski posao ušao sa još jednim direktorom Kontrasta, a krajem 1990-ih su otvorili restoran "Stari običaji" (Staraja Tamožnja) koji će postati jedan od najpoznatijih u Sankt Petersburgu.

Nakon toga uslijedila je još jedna investicija: renoviranje starog jedrenjaka i pretvaranje u "Novo ostrvo" (Novi Ostrov), koji je postao još jedan poznati restoran u kojem je Putin ugostio francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca 2001., a kasnije i američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Prigožinov posao s hranom proširio se na ugostiteljske ugovore kroz kompaniju Concord Catering, prvo za škole, bolnice i zatvore, a zatim i za veće vladine događaje, poput Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu i inauguracije Dmitrija Medvedeva za predsjednika 2008. godine.

Prigožin sjedi u vojnom vozilu i pozira na ulici u Rostovu na Donu, Rusija, 24. juna.
Prigožin sjedi u vojnom vozilu i pozira na ulici u Rostovu na Donu, Rusija, 24. juna.

Ugostiteljski ugovori za Kremlj i druge ruske elite Prigožinu su donijeli nadimak "Putinov kuhar".

Kada je Bush 2006. godine boravio na samitu u Sankt Peterburgu, Prigožin je njega i njegovu suprugu Lauru poslužio vinom na večeri koju je priredio Putin.

Prigožinove kompanije su 2012. godine dobile unosan ugovor od agencije Ministarstva odbrane za pružanje hrane i ketering usluga za rusku vojsku.

Nakon što je Sergej Šojgu, bivši ministar za vanredne situacije i dugogodišnji Putinov saradnik, imenovan za ministra odbrane, ugovor je okončan nekoliko godina kasnije, činjenica koja je možda kasnije podstakla Prigožinovo neprijateljstvo prema Šojguu.

Krajem 2010-ih, Prigožinova reputacija se našla na udaru usred niza vijesti o slučajevima trovanja hranom među djecom u školi i vojnim kadetima, iz keteringa Prigožinovih kompanija.

Pored toga Prigožin je gradio i nekretnine u svom rodnom Sankt Peterburgu, gdje je često bio u žučnoj javnoj raspravi sa gradskim guvernerom kojeg je Putin imenovao.

Plaćenici i trolovi

Nije jasan tačan trenutak Prigožinovog ulaska u mračni svijet privatnih vojnih kompanija, ali posmatrači ukazuju na početak sukoba u Siriji i ruske munjevite i na kraju uspješne intervencije u ime sirijske vlade.

Preduzetnici, od kojih su neki bili veterani ruskih sigurnosnih službi, počeli su da osnivaju korporativne sigurnosne kompanije 2000-ih, a najmanje jedan od njih pružao je zaštitu ruskim trgovačkim brodovima od pirata na obalama Afrike.

Kao verzija drugih privatnih kompanija koje su radile u Siriji, Wagner grupa se pojavila negdje oko 2014. godine, dok je Rusija podsticala i finansirala ustanak u istočnoj Ukrajini. Jedna od osoba koja je na početku bila istaknuti šef kompanije bio je bivši vojni obavještajac.

Za Prigožina se godinama smatralo da je finansijer Wagner grupe, ali je on otvoreno priznao vlasništvo tek u septembru 2022. godine, mjesecima nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Prigožin, poznat kao "Putinov kuvar", sa tadašnjim ruskim premijerom Vladimirom Putinom u fabrici u kojoj se pravi ručak za škole, izvan Sankt Peterburga u septembru 2010.
Prigožin, poznat kao "Putinov kuvar", sa tadašnjim ruskim premijerom Vladimirom Putinom u fabrici u kojoj se pravi ručak za škole, izvan Sankt Peterburga u septembru 2010.

Wagnerovi borci su u Siriji vjerodostojno optuženi za ratna zvjerstva i moguće ratne zločine, a borci su se pojavili i u drugim zemljama: Sudanu, i još važnije, Centralnoafričkoj Republici, gdje su kompanije povezane s Prigožinom stekle unosne koncesije za iskopavanje zlata i drugih minerala.

U septembru 2013., ruski novinari počeli su da istražuju kompaniju koja je osnovana na sjeverozapadnoj periferiji Sankt Peterburga, pod imenom Internet Research Agency, a kasnije nazvana "ruska fabrika trolova".

Kompanija koja je bila u vlasništvu Prigožinove poslovne mreže Concord, angažovala je ljude da kreiraju bezbroj online profila, često za društvene mreže kao što su Facebook, Twitter i VK, i postavljaju zapaljive komentare ili postavljaju lažne naloge.

Dvije godine nakon izbora za predsjednika SAD-a na kojima je pobijedio Donald Trump, Ministarstvo pravde SAD-a podiglo je 2018. optužnicu protiv Prigožina i još 13 Rusa i izdalo nalog za hapšenje Prigožina, optužujući ga za zavjeru radi izborne prevare.

Uspon 'Putinovog kuvara'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Iako su istraživači raspravljali o tome koliko su trolovi Agencije za istraživanje interneta imali na glasače u SAD-u, Prigožin je taj napor smatrao uspjehom, koji mu je donio veću slavu.

U novembru 2022., nekoliko dana prije izbora za Kongres u SAD, Prigožin se hvalio svojim naporima.

"Gospodo, mi smo se miješali, miješamo se i mi ćemo se miješati", rekao je Prigožin. "Pažljivo, precizno, hirurški i na svoj način, kako znamo."

Ruski generali i nasilje

Upravo je ruska invazija na Ukrajinu u punom obimu dovela do još većeg ugleda Prigožina i njegove Wagnerove grupe.

Ruski zvaničnici i komandanti pretpostavljali su da će invazija, koju je Putin naredio 24. februara 2022., rezultirati porazom ukrajinskih snaga i brzom kapitulacijom vlade u Kijevu.

To se nije dogodilo, a kako su duboki problemi ruske vojske postajali jasniji, Prigožinovi borci Wagnera počeli su da preuzimaju značajniju ulogu na bojnom polju. Odigrali su ključnu ulogu u opsadi Mariupolja, a zatim i u ratovanju u Sjevjerodonjecku, Lisičansku i Bamutu.

Prigožin se takođe okrenuo regrutovanju među zatvorenicima u Rusiji.

I prihvatio je nasilje kao očigledno sredstvo za uvođenje discipline ili njegovanje percepcije straha. U novembru 2022. na Telegram kanalu se pojavio video koji je povezan sa Wagnerom. U njemu je prikazan ruski vojnik koji je navodno prebjegao u Ukrajinu, ali ga je Rusija ponovo uhvatila i u videu je prikazan kako je ubijen maljem. Prigožin je kasnije podržao taj čin.

Prigožin govori u ukrajinskom gradu Bahmutu u videu objavljenom 25. maja.
Prigožin govori u ukrajinskom gradu Bahmutu u videu objavljenom 25. maja.

Ali dok su Wagnerove trupe u nekim slučajevima viđene kao efikasnije od redovnih ruskih trupa, plaćenici ove grupe pretrpjeli su velike žrtve, posebno oko grada Bahmuta u Donjecku. Zapadni zvaničnici su naveli da su pripadnici Wagnera, od kojih su mnogi bili bivši zatvorenici, nemilosrdno slati u velikom broju na ukrajinske položaje.

U isto vrijeme, Prigožin je postao glasan, žestoki kritičar ruskih vojnih komandanata, među kojima je i Šojgu, vrijeđajući ga i izazivajući Putina da raspiše opštu mobilizaciju. Više puta se žalio da vojni zvaničnici odbijaju da opskrbe njegove vojnike adekvatnom municijom.

Njegovo omalovažavanje bilo je utoliko značajnije s obzirom na to da su zastupnici kriminalizirali javnu kritiku ruskih oružanih snaga ubrzo nakon pokretanja invazije. U međuvremenu, zakon je korišten da se veliki broj Rusa koji su protestovali zbog rata smjesti u zatvor.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Nakon skoro deset mjeseci opsade Bahmuta, 20. maja 2023. godine ruske snage su ostvarile pobjedu nad gradom. Putin je priznao ulogu Wagnerovih vojnika u borbi, ali ne po imenu i ne pominjući Prigožina.

Sa druge strane, Prigožin je iskoristio priliku da napadne Šojgua i generala Valerija Gerasimova, načelnika ruskog Generalštaba.

"Šojgu i Gerasimov su pretvorili rat u svoju ličnu zabavu", rekao je Prigožin u videu. "Zbog njihovih hirova umrlo je pet puta više momaka nego što je trebalo da umre. Oni će odgovarati za svoje postupke, koji se na ruskom jeziku nazivaju zločinima."

Ako je to bila prijetnja, Prigožin ju je isporučio samo nekoliko sedmica kasnije.

Prigožin je 23. juna 2023. optužio snage Ministarstva odbrane da su pokrenule napade u kojima je ubijen veći broj Wagnerovih boraca i zatražio smjenu Šojgua.

Sljedećeg jutra, hiljade Wagnerovih snaga ušlo je u južni ruski grad Rostov na Donu, preuzimajući kontrolu nad vojnim objektima prije nego što su napredovali na sjever prema Moskvi u, kako je Prigožin nazvao, "maršu pravde".

Glavni grad je bio spreman za najgore, raspoređujući vojnike, podižući barikade i upozoravajući Moskovljane da ostanu kod kuće.

U roku od nekoliko sati, završilo se jednako naglo kao što je i počelo. Sa borcima na samo 200 kilometara od glavnog grada, Prigožin je prekinuo napredovanje, nakon dogovora kojim je naizgled posredovala Bjelorusija.

Putin je u početku imao oštar ton, nazivajući pobunu izdajom i "ubodom u leđa" i obećavajući kaznu za pobunjenike. Ali, Kremlj je onda dozvolio Prigožinu da ode u egzil u Bjelorusiju i rekao da njegovi borci neće biti krivično progonjeni.

Neposredna kriza je završena, ali Putin, koji je dugo pokušavao da stvori sliku stabilnosti i kontrole, mnogim posmatračima se pokazao kao umanjena i oslabljena figura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG