Dostupni linkovi

Slučaj Peng Shuai: Sumnja u izvornost e-maila kineske teniske zvijezde


Peng Shuai, Olimpijske igre u Rio de Janeiru (august 2016.)

Čelnik Ženske teniske asocijacije (WTA) doveo je u sumnju e-mail koji su objavili kineski državni mediji a koji se pripisuje teniserki Peng Shuai (Šuaj).

Steve Simon (Stiv Sajmon), predsjedavajući WTA, rekao je u izjavi da mu je "teško povjerovati" da je e-mail napisala Peng ili neko u njeno ime.

Jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda nestala je iz javnosti otkako je optužila bivšeg zamjenika premijera Kine za seksualno zlostavljanje.

E-mail je objelodanjen u srijedu (17. novembar).

Kineski državni kanal CGTN objavio je prepisku, koju je navodno napisala Peng, na internetu.

U sadržaju poruke napisane u prvom licu navodi se da nije bila nestala ili na nesigurnom mjestu, dodajući: "Samo sam se odmarala kod kuće i sve je u redu".

U e-mailu se takođe navodi da je njena optužba za seksualno zlostavljanje lažna.

Mnogi korisnici društvenih mreža doveli su u sumnju autentičnost e-maila, kao i da se čini da je kursor za kucanje vidljiv na snimku ekrana e-mail poruke koju je objavio CGTN.

Peng Shuai je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra navela da ju je nekadašnji premijer Kine Zhang Gaoli (Džan Gaoli) prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima poslije jednog teniskog meča prije tri godine. Ona je rekla da je Zhangova supruga tada "stražarila ispred vrata".

Peng je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos prije sedam godina i da je "nakon toga imala osjećanja prema njemu". Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata nakon objavljivanja. Naknadne objave, komentari i ključne riječi kao "tenis" blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vijesti u vezi sa Peng.

Organizatori turnira u ženskoj i muškoj konkurenciji, brojni bivši i sadašnji igrači, među kojima i prvi teniser svijeta Novak Đoković, zatražili su istragu povodom navoda Peng o seksualnom zlostavljanju.

Kao što je uobičajeno za kineske političare, 75-godišnji Zhang se nakon odlaska u penziju 2018. godine povukao iz javnog života.

Peng je osvojila 23 titule u dublu, uključujući Wimbledon 2013. i Roland Garros 2014. godine. Ona nije igrala od februara prošle godine u Kataru, prije nego što su počela zatvaranja i otkazivanja turnira zbog pandemije korona virusa.

Trostruka je učesnica Olimpijskih igara, 2008., 2012. i 2016. godine.

Izvor: BBC, AP
XS
SM
MD
LG