Dostupni linkovi

Predsednik Severne Makedonije preuzeo dužnost: Vreme je za građansko pomirenje


Pendarovski stupio na dužnost šefa države
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Pendarovski stupio na dužnost šefa države

Svečanom izjavom u Skupštini Severne Makedonije, a potom i preuzimanjem dužnosti od svog prethodnika Đorđa Ivanova u predsedničkoj vili "Vodno", Stevo Pendarovski zvanično je preuzeo funkciju šefa države i započeo petogodišnji mandat.

“Obavezujem se da ću biti predsednik svih građana - i onih koji su glasali za mene, i onih koji su glasali za moje rivale, i onih koji nisu glasali. Prvo što ću uraditi je da pružim ruku saradnje opoziciji”, rekao je Pendarovski u obraćanju povodom inauguracije.

Đorđe Ivanov i Stevo Pendarovski na ceremoniji primopredaje dužnosti
Đorđe Ivanov i Stevo Pendarovski na ceremoniji primopredaje dužnosti

"Skoro da ne postoji nijedna država koja je toliko mala, a koja je podeljena po mnogo osnova. To više neću dozvoliti. Vreme je da zalečimo otvorene rane iz naše skore prošlosti i realno je da počnemo građansko pomirenje zato što nemamo rezervnu otadžbinu", rekao je novi predsednik Severne Makedonije.

Pendarovski je najavio da će se maksimalno angažovati u diplomatskim naporima za punopravno članstvo Severne Makedonije u NATO i za početak pregovora sa EU, kao i za jačanje regionalne saradnje.

Pendarovski je svečanu izjavu dao pred poslanicima, članovima Vlade, verskim vođama, diplomatskim korom i gostima iz inostranstva.

Inauguraciji su prisustvovali dosadašnji predsednik Đorđe Ivanov i bivši šef države Branko Crvenkovski, supruga poginulog makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog, načelnik Generalštaba makedonske vojske, guvernerka Narodne banke, poglavari verskih zajednica, predstavnici sudske vlasti.

Prisustvovali su i gosti iz susednih država - predsednici Albanije Ilir Meta, Bugarske Rumen Radev, Kosova Hashim Thaci i Srbije Aleksandar Vučić.

Grčku je predstavljao ministar inostranih poslova Jorgos Katrugalos, a Crnu Goru šef diplomatije Srđan Darmanović. Na inauguraciji je bio i zamenik ministra spoljnih poslova Turske Faruk Kajmakči i predstavnik slovenačkog predsednika Boruta Pahora.

Pozivi na inauguraciju upućeni su svim šefovima zemalja članica NATO-a i EU, uključujući predstavnike Evropske komisije, kao i zemalja u okruženju.

Ceremnonija u kabinetu predsednika

Posle obraćanja parlamentu, u predsedničkoj vili "Vodno" održana je zvanična ceremonija primpredaje dužnosti šefa države sa najvišim vojnim i državnim počastima.

Dosadašnji predsednik Đorđe Ivanov objavio je uoči ceremonije na svom Facebook profilu da je tu dužnost obavljao u proteklih deset godina sa “Sa velikom čašću, zadovoljstvom i odgovornošću”, te zahvalio građanima na poverenju I podršci.

“Funkcije dolaze i odlaze, ali čovečanstvo ostaje”, napisao je Ivanov.

Nakon ceremonije, Ivanov i njegov naslednik Stevo Pendarovski održali su tet-a-tet sastanak, a potom su zajedno razgovarali sa zaposlenima u kabinetu predsednika.

Stevo Pendarovski i Đorđe Ivanov
Stevo Pendarovski i Đorđe Ivanov

Pendarovski tokom dana održava bilateralne sastanke sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Albanije Ilirom Metom, kao i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Pendarovski i Vučić: Unaprediti odnose

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će sa novoimenovanim predsednikom Severne Makedonije uspostaviti dobru saradnju koja će podstaći unpredjenje odnosa dve zemlje u ekonomiji.

"Dvojica predsednika su izrazili nameru da razvijaju veze dveju zemalja i u svim drugim oblastima od zajedničkog interesa, a na dobrobit gradjana Srbije i Severne Makedonije", navodi se u saopštenju.

Vučić je pozvao svog kolegu da poseti Srbiju, što je Pendarovski prihvatio i poručio da će u posetu doći na jesen.

Predsednik Kosova Hašim Tači prisustvovao je inauguraciji novog predsednika Severne Makedonije, čestitao mu na novoj dužnosti i pozvao ga da rade zajedno na produbljenju regionalne saradnje, saopšteno je ih kabineta predsednika Kosova.

“Izabranom predsedniku Severne Makedonije i građanima Severne Makedonije čestitam na formalnom preuzimanju dužnosti predsednika. Pozdravljam saradnju prema evroatlantskoj integraciji naših zemalja”, rekao je Tači. On je pozvao Pendarovskog u zvaničnu posetu Kosovu.

Tači se na inauguraciji sastao sa Vučićem

Na ceremoniji inauguracije, Tači se sastao i sa predsednikom Albanije Ilirom Metom, predsednikom Bugarske Rumenom Radevom, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokim zvaničnicima ostalih država koje su učestvovale na prijemu organizovanom u Skupštini Republike Severne Makedonije.

Na svim tim sastancima istaknuta je potreba za dobrim međususedskim odnosima i saradnjom kako bi se ubrzale integracije regiona u Evropsku uniju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom (SDSM), je u drugom krugu predsedničkih izbora 5. maja pobedio kandidatkinju opozicione koalicije na čelu sa VMRO DPMNE Gordanu Siljanovsku-Davkovu.

On je peti makedonski predsednik od osamostaljenja zemlje i prvi nakon što je država promenila ime u Severna Makedonija. Na toj funkciji je zamenio Đorđa Ivanova, kojem je istekao drugi uzastopni mandat.

Zaev uputio čestitku

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev nije prisustvovao inauguraciji jer se nalazi na odmoru, a pre podne je poslao čestitku novom predsedniku države.

Naveo je kako zemlja sa Pendarovskim dobija lidera koji se priključuje budućnosti.

Zaev je izrazio podršku novoizabranom predsedniku, i dodao da zajedno imaju veliku odgovornost.

"Danas naša zemlja dobija predsednika - to je naš Stevo Pendarovski, lider koji nam se pridružuje u vođstvu, u našoj zajedničkoj inicijativi kojom se Severna Makedonija čini lepim mestom za život", napisao je Zaev.

Prema njegovim rečima, građani su na izborima potvrdili da moraju jedinstveno da nastave napred.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG