Dostupni linkovi

Zaev najavio 'čistke u vlasti'


Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev izjavio je u ponedeljak uveče da je primljena poruka građana koji zbog nezadovoljstva radom vlasti u velikom broju nisu izašli na predsedničke izbore i najavio "čistku" funkcionera.

"Poruka je da ima nezadovoljsta funkcionerima centralne i lokalne vlasti. Uzvraćam im da će biti čistke, posle izbora će se desiti promene", rekao je on na skupu predsedničkog kandidata vladajuće koalicije Steve Pendarovskog u skopskoj opštini Karpoš, prenosi Beta.

Zaev je rekao da nezadovoljnim simpatizerima i građanima, koji nisu izašli na gasaanje, želi da poruči da ne kažnjavaju državu zbog centralne ili loklane vlasti.

"Ovo nije borba za Zaeva, nije borba za SDSM, ovo je borba za otadžbinu. Blizina glasova (predsedničkih kadidata) kaže: 'Vraća se Gruevski, vraća se režim'. To ne želi niko, to ne žele ni glasači VMRO DPMNE", istakakao je Zaev.

U prvom krugu izbora za predsednika Severne Makdonije, koji je održan juče, kaididat vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski osvojio je samo 4.528 glasova više od kadidatkine VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove. Pendarovski osvojio 323.892 glasova, što je 96.630 glasova manje nego što je SDSM dobio na lokalnim izborima 2017, dok je sadašni partner DUI tada dobio 89.724 glasova.

Premijer i lider SDSM je istakao da će u drugom krugu predsedničkih izbora 5. maja predsednički kadidar Stevo Pendarovski pobediti sa 100.000 glasova razlike.

"Hajde 5. maja da izađemo svi i da izaberemo petog makedonskog predsednika. Pet godina da imamo predsednika za čistu peticu", rekao je Zaev i dodao da će Pendarovskom bii potrebni i glasovi kandidata albanske opozicije Blerima Reke, koji je ispao u prvom krugu.

Pročitajte: Otrežnjujuća poruka birača makedonskim vlastima

XS
SM
MD
LG