Dostupni linkovi

Otvorena obnovljena Pedijatrijska klinika u Sarajevu


Zgrada Pedijatrijske klinike, Foto: Midhat Poturović
Zgrada Pedijatrijske klinike, Foto: Midhat Poturović

Nakon punih 17 godina, poslije rušenja početkom rata u BiH, danas je u Sarajevu otvorena obnovljena Pedijatrijska klinika. Klinika je, inače, osnovana 1947. godine kao prva specijalizirana ustanova za liječenje djece u BiH. Do njene obnove, mali bolesnici su borbu za zdravlje vodili u skučenim i neuslovnim prostorima drugih klinika sarajevske bolnice Koševo. Očekuje se, da će se i porodilište do kraja godine "vratiti kući", na Jezero, kako bi novi stanovnici BiH, na svijet mogli dolaziti u boljim i humanijim uslovima.

Čast da danas svečano presiječe vrpcu pred vratima obnovljene zgrade Pedijatrije nije pripala nijednom direktoru ili ministru već desetogodišnjem Adnanu Meviću, šestmilijarditom stanovniku planete Zemlje koji je rođen u Kliničkom centru Sarajevo.


Zgrada Pedijatrijske klinike konačno se vratila na lokalitet Jezero, u nekadašnje porodilište „Zehra Muidović“, koje je srušeno granatiranjem 1992. godine. Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić:

Besim Mehmedić, Foto: Midhat Poturović
“Ne smijemo zaboraviti zaboraviti slike granatiranja i uništavanja ovog mjesta u periodu ’92., agresije ’92.-’95. koju su vidjeli i svi građani svijeta, kao svjedočenje o najvećem necivilizacijskom, zločinačkom činu koji se može zamisliti. Naš odgovor na to je ova obnovljena klinika.“

Doktorka Esma Čemerlić - Zečević bila je načelnica Pedijatrijske klinike u najtežim godinama - tokom rata. Danas je u penziji i sretna je što su mališani konačno dobili adekvatne prostorije za liječenje:


„Prednost lokaliteta Koševo je bila utoliko što je to bilo centralno mjesto za sva dijagnostička pomagala i za konsultacije ako treba da se obavljaju za djecu. Međutim, prostor je bio skučen i za djecu i za roditelje, jer smo mi bolnica prijatelj djece i prijatelj roditelja, tako da su roditelji uvijek primani uz djecu. I to je bio veliki problem i mislim da će se taj problem sad ovdje prevazići.“

Esma Čemerlić Zečević, Foto: Midhat Poturović
Djeca, njihovi roditelji, ljekari i ostalo medicinsko osoblje sarajevske Pedijatrijske klinike konačno su iz potpuno neuslovnih prostorija prešli u nove u kojima će, kako tvrde, imati mnogo bolje uslove za liječenje i oporavak najmlađih. Šef hematoonkološkog odjeljenja doktor Edo Hasanbegović:


„Za djecu zato što će imati veći prostor, veću mogućnost izolacije, smanjeni broj infekcija. Drugačije je kad je dijete jedno ili dvoje u jednoj sobi nego kad ih je desetero, što je bio slučaj prošloj klinici.“


Mnoge majke čija su se djeca liječila na Pedijatrijskoj klinici Koševo provodile su noći spavajući na stolicama samo da bi bile uz svoju bolesnu djecu. Sada je to prošlost - za njih su u novoj zgradi obezbijeđeni posebni paviljoni. Šef Pedijatrijske klinike Senka Dinarević - Mesihović:

Dio prostorija obnovljene Pedijatrijske klinike, Foto: Midhat Poturović
„Jako sam sretna i ponosna. Mogu da kažem da je ovo jedna od kruna uspjeha u ovih posljednjih sedam godina, koliko sam se angažovala zajedno sa mojim kolegama, i ovo je ustanova svjetskog nivoa koja je bila potrebna BiH.“


Iako je bilo predviđeno, za Ginekološko-akušersku kliniku, koja je takođe trebala biti u novim prostorijama, još uvijek nisu obezbijeđeni uslovi u obnovljenoj zgradi. Ona bi na lokalitet Jezero trebala bi biti preseljena do kraja godine. Nedostatak novca nije jedini razlog što će se sarajevski mališani i dalje rađati u potpuno oronuloj zgradi koja čak i ne pripada Kliničkom centru. Direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu doktor Faris Gavrankapetanović:


„Financijski problemi su uvijek najveći problemi, ali mislim da smo sad u potpunosti zatvoreni s tim, da moramo znati da je ovo samo jedan korak u nizu koraka koje ćemo napraviti, a sljedeći koraci su, ustvari, preseljenje Ginekologije i akušerstva. Financijski razlozi su primarni, a bile su i neke, da uvjetno kažem, odluke da se prioritet da Pedijatrijskoj klinici a ne Ginekologiji.“

Foto: Midhat Poturović

Adaptacija uništene Pedijatrijske klinike počela je još 2003. godine. Od tada je za njenu obnovu izdvojeno skoro 30 miliona konvertibilnih maraka. Klinika je sada smještena na 6,5 hiljada kvadratnih metara prostora. Organizovana je u deset odjeljenja i savjetovališta. Raspolaže sa 160 kreveta, od čega je 30 u jedinici intezivne njege. Zaposleno je skoro 200 ljudi, od toga je 38 ljekara i 140 medicinskih sestara.

XS
SM
MD
LG