Dostupni linkovi

Bivši čelni ljudi Zavoda u Pazariću osuđeni na četiri i po godine zatvora


Jedna od soba u Zavodu za zbrinjavanje djece i omladine sa posebnim potrebama u Pazariću, oktobar 2017.
Jedna od soba u Zavodu za zbrinjavanje djece i omladine sa posebnim potrebama u Pazariću, oktobar 2017.

Općinski sud u Sarajevu (OSS) proglasio je krivim Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića, bivše direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, za krivično djelo nesavjestan rad u službi i osudio ih na po četiri godine i šest mjeseci zatvorske kazne.

Oni se terete da su od 2009. do 2019. godine dok su obnašali direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i stalnog praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika od stručnog i medicinskog osoblja, očito nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila teža povreda prava štićenika Zavoda, među kojima djece i maloljetnika, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Zavod u Pazariću došao je u fokus bosanskohercegovačke javnosti 2019. godine, kada su objavljene fotografije i videosnimak na kojima je prikazano kako su djeca vezana za krevete i radijatore.


Uslijedila je odluka Vlade Federacije BiH o smjeni direktora, te Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, a nakon pritiska javnosti i protesta u Sarajevu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u maju 2021. podiglo je optužnicu, koju je Općinski sud u Sarajevu potvrdio, protiv tri osobe koje su bile na poziciji direktora u tom zavoda u različitim vremenskim periodima.

Kako je tada saopćeno iz Tužilaštva, one se terete za nesavjestan rad u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika.

XS
SM
MD
LG